Du som använder Office 2007 måste numera registrera programmet via Office Genuine Advantage, om du exempelvis vill ladda ned nya mallar eller andra tillägg.

Detta markerar också starten på ett bredare program för att begränsa piratkopieringen av Office. Från och med januari nästa år utökar Microsoft skyddet, Office Genuine Advantage, till att gälla även på Office Update. Men precis som med systerprogrammet Windows Genuine Advantage, som Microsoft kört sedan 2005, kommer vissa kritiska säkerhetsuppdateringar gå att ladda ned oavsett om du kör en äkta eller en piratkopierad version.

- Det stämmer att vissa av uppdateringarna, sådana som bedöms som extra kritiska av oss, ska gå att ladda ned även om du inte verifierat licensen för ditt program. Det är ett sätt för oss att hjälpa våra användare helt enkelt, säger Johan Rodén som ansvarar för Microsoft äkta-programinitiativ i Sverige.

Office 2003 och framåt
Office Validation har fram till i dag varit en frivillig tjänst, men från och med nu blir det alltså ett krav i Office 2007. När Microsoft i början av nästa år utökar verifieringskravet till att även gälla Office Update kommer också den nuvarande versionen av kontorspaketet, Office 2003, att bli en del av Office Genuine Advantage. Tidigare versioner av programpaketet, som Office XP eller Office 2000, kommer dock inte att omfattas Microsofts äkthetsprogram.

När Windows Vista lanseras kommer Genuine Advantage att byggas in i operativsystemet i stället för att som i dag, vara en nedladdning från Windows eller Office Update.