Morgondagens tv-pirater har hittat till Sverige. I förra veckan sändes den första piratsändningen av Canal+ sportutbud direkt över nätet och nu öppnas ytterligare en front i kampen mot piratkopieringen.

Branschen tysta – än så länge
Bakom de första piratsändningarna i Sverige står sajten tvstream.se, en sajt som registrerades så sent som den 21 oktober i år. Information om sajten har bland annat spridits på sportforum och under veckan som gick sändes ett flertal av Canal+ exklusiva matcher. Bland annat kunde du se Inter-Milan i den italienska ligan och det svenska toppmötet mellan AIK och Göteborg.

Sajten som endast tillät ett begränsat antal samtidiga anslutningar, tycks nu ha slutat med sina webbsändningar. I stället återfinns på sidan nu en direktlänk till Canal+ egen webb-tv, med en tillhörande uppmaning att besöka Canal+ om du vill se strömmande tv.

När PC för Alla kontaktar branschorganisationen Stop och dess företrädare Anders Braf, vill denne inte i dag kommentera det nya pirathotet utan hänvisar till en intervju vid senare tillfälle.
Inte heller på Canal+ är de intresserade av att prata om det inträffade.
- Vi har kommit överens om att det är Anders som tar alla frågor kring det här, säger kanalens pressansvarige.

Strömmande tv är en relativ ny företeelse, även om det under en tid funnits ett par stora internationella sajter där besökarna erbjuds gratis strömmande tv. En av de större sajterna, som startade i slutet av 2005, innehåller i dag länkar till de flesta stora sporterna, som basket, NHL-hockey, fotboll och så vidare. Där distribueras sportsändningarna via fildelningsprogram och i dag har sajten närmare 4 500 registrerade användare på sitt forum.

Även om problemet i dag får anses vara relativt begränsat är det bara en tidsfråga innan det dyker upp nya sajter som sänder ut betalkanalernas material direkt via nätet.