Nu finns tekniken för att registrera människors rörelsemönster på flygplatser. Målet är, i första hand, att det ska bli lättare att identifiera misstänkta terrorister.

Utvecklandet av tekniken, som får ekonomiskt stöd av EU, ska göra det möjligt att registrera dina rörelser sekund för sekund. Ditt rfid-chip, en sorts mikro-radiosändare, kommer att vara anslutet till ett nätverk som tillsammans med en övervakningskamera kartlägger din position med en noggrannhet på ungefär en meters avvikelse.
Dina rörelser - från kaféet till tidningskiosken och in på dass - kommer att kunna ses som gröna prickar i övervakningssystemet. ”Onormalt beteende” kommer att lagras för analys.

Pär Ström, konsult och integritetsombudsman på tankesmedjan Den nya välfärden, ser med viss oro på den nya tekniken.
- På sikt kommer säkerligen dessa övervakningszoner att bli allt fler. Vi kan komma att få en social kartläggning. När vi går in på ett shoppingcenter kan vi, om vi tar med oss ett rfid-chip, få ta del av rabatter och andra erbjudanden. Skräckscenariot är att alla människor får ett rfid-chip inopererat i sig.

Bakom den nya tekniken står bland annat Centre for Security and Crime Science vid University College of London, Telecommunications Systems Institute i Grekland och Debrecen-flygplatsen i Ungern. Redan denna månad ska testversionen tas i drift på Debrecen-flygplatsen. Systemet
beräknas finnas tillgängligt på andra flygplatser inom en tvåårsperiod.

Så var försiktig med att hångla för mycket med din svägerska redan på flygplatsen. Vänta tills ni är på Mallorca. För storebror ser dig bättre än någonsin.

Läs mer om projektet på konsortiets hemsida eller hos University College of London.