Googles nya fosterdotter, filmklippssajten Youtube, har hamnat i blåsväder igen. Den här gången handlar det om att klipp från fotbolls- och ishockeymatcher sprids via sajten. Fotbollsligorna lever till stor del på att sälja tv-rättigheter, och i Tyskland och England har det gått så långt att Premier League och Bundesliga överväger att vidta rättsliga åtgärder.

På Svenska fotbollförbundet verkar tanken inte ha slagit ledningen.
- Vi har avtal som reglerar vilka som får visa klipp från Allsvenskan, säger presschefen Jonas Nystedt. Om Youtube är med på den listan är jag inte säker på. Men vi lever ju på våra rättigheter och vill självklart inte att de ska spridas vind för våg.
Någon handlingsplan för vad förbundet ska göra finns inte för tillfället.

Samma försiktiga hållning återfinns hos Svenska hockeyligan.
- Generellt sett sitter vi i samma sits som alla andra som säljer rättigheter, säger vd:n Peter Gudmundson. Rättigheterna till elitseriematcher är exklusiva för våra samarbetspartner. Men eftersom detta är helt nytt för mig är det svårt att ta ställning.

Gudmundson utesluter dock inte att utvecklingen blir likadan som i Tyskland och Storbritannien.
- Det är ett tänkbart scenario, säger han.

Men än så länge kan du alltså, till exempel, uppleva den euforiska känslan när Örebro SK går upp i Allsvenskan - från ”läktarplats”. Ett tag till i alla fall.

Kolla in fler klipp på www.youtube.com.