Antennen till den trådlösa anslutningen på din bärbara dator kanske snart får sällskap av en antenn som tar emot el.
Det är en forskargrupp vid Massachusetts Institute of Technology som står bakom iniativet.
- Vi tyckte att det skulle vara bekvämt att slippa ladda mobiler och bärbara datorer. Som fysiker funderade vi över vilken teknik man kunde använda för att göra det trådlöst, säger Marin Soljacic som är en av forskarna som utvecklat systemet.

Systemet är ännu inte testat i praktiken. Och Peter Fuks, forskare i elektroteknik vid Kungliga tekniska högskolan, KTH, är tveksam.
- I praktiken är det en mycket känslig metod, säger han.
Han menar också att finessen med kabelfriheten försvinner om räckvidden inte är tillräcklig.

Tekniken funkar så att en antenn kopplas in i vägguttaget. Den kommer sedan ha ett kraftfält på fem meter omkring sig. Din bärbara dator behöver sedan en antenn med samma resonans som tar emot vågorna. Resonans är när ett föremål vibrerar när man utsätter det för vågor på en viss frekvens.

För att skicka el kommer man använda elektromagnetiska vågor, samma sorts vågor som används för radiosändning eller infraröd överföring.
- Det är teoretiskt möjligt att koncentrera fält till vissa zoner, säger Peter Fuks.
Han tvivlar däremot på att det går att få en så stor räckvidd som fem meter.

Peter Fuks säger att teorin är välkänd. Den tillämpas redan i radiofrekvensidentifiering, rfid, som används i till exempel liftkort, busskort och elektroniska prislappar. Då handlar det om kortare avstånd.
- Med mycket större effekt kan räckvidden öka, men själv skulle jag inte vilja ha en sådan sändare hemma, säger Peter Fuks.
Han pekar också på att en anordning av det här slaget förmodligen förbrukar väsentligt mer ström än om elen överförs via en sladd.