I fem ronder sätts de tävlande på prov. De är riktiga sökproffs och är inbjudna av PC för Alla för att kämpa om den prestigefyllda titeln "Sveriges bästa nätsökare 2006".

Tävlingsnerverna är påkopplade, och både Mikael Svärdh från Eniro och Carin Anell från Kungliga biblioteket går ut för hårt. Efter 1:20 höjer Mikael händerna i luften och skriker att han har svaret. Fel, visar det sig. Första frågan gäller dokusåpan Expedition Robinsons tittarsiffror vid premiären av den tionde amerikanska säsongen, och var dokusåpan då utspelade sig. Mycket att hålla reda på.

Wikipedia har informationen Mikael letar efter, men i sin iver att hinna först räknar han fel på vilken säsong vi letar efter. Domaren är hård, och ger en besviken och frustrerad Mikael noll poäng. På tiden 4:21 svarar Carin rätt på antal tittare, men har glömt att kolla upp inspelningsplatsen.

Tre minuter senare svarar Jenny Waldem, researcher på TV4:s nyheter, precis som Carin har hon hittat ett halvt svar.
Ställning efter första frågan:
Carin: 0,5 poäng
Jenny: 0,5 poäng
Mikael: 0 poäng

Svårt med synonymer
Det är egentligen ganska lätt att hitta hur många barn som köar till dagisplats i Göteborg. Men webbplatsen del-tagarna letar efter nämner aldrig ordet dagis, utan kallar det för förskola, som är det egentliga namnet. Det gäller alltså att söka efter synonymer till dagis.

Det fattar Jenny, som går in på Göteborgs hemsida, sedan på Google och söker på förskola och kö, vilket ger rätt svar på tiden 1:05, den snabbaste rätta tiden i hela tävlingen.

Mikael går in direkt på Eniro.se och söker på dagiskö som så småningom tar honom till en tre år gammal GT-artikel. Det får han inte rätt för. Carin kammar också noll.
Ställning efter andra frågan:
Jenny: 3,5 poäng
Carin: 0,5 poäng
Mikael: 0 poäng

Alla får poäng!
I tredje ronden tar Mikael igen sina tidigare nollor. Han söker målmedvetet och hittar svaret på 1:23. Carin svarar på 2:12 och får två poäng. När tiden är ute måste Jenny ge ett svar som inte är fullständigt. Hon hittade bara namnet på ön vi sökte. Det blir ett halvt poäng.
Ställning efter tredje frågan:
Jenny: 4 poäng
Mikael: 3 poäng
Carin: 2,5 poäng

Konkurrensen hårdnar
Efter 2:33 är Carin först klar - men med fel svar. Frågan är en av tävlingens svåraste och det finns många svar som kan verka vara rätt vid första anblicken.

Mikaels strategi att söka efter så många ord som möjligt ger resultat, och han hittar på tiden 6:07 exakt den Powerpoint-presentation som dåvarande miljöministern använde som bakgrund vid pressträffen. Däri finns informationen vi sökte. Strax efter hittar också Jenny rätt svar.
Ställning efter fjärde frågan:
Mikael: 6 poäng
Jenny: 6 poäng
Carin: 2,5 poäng

Dags för slutstriden!
Jenny, som tidigare gått metodiskt och lugnt fram och inte lämnat ett enda fel svar, satsar allt på ett kort för att vinna. Efter 1:05 svarar hon fel, till sin egen besvikelse. Noll poäng.
Sedan går det undan. Mikael och Carin ropar nästan samtidigt, Mikael hinner före med en ynka sekund. Båda har rätt, men vinnaren är solklar.

- Det var roligt det här, jag vill ha fler frågor! säger Mikael direkt efter segern.
Han är påtagligt nöjd, ler brett och skakar hand med de andra deltagarna.
Jenny är besviken.
- Jag valde att chansa, och hoppades att det svaret jag hittade skulle vara rätt.
Slutresultatet:
Mikael: 9 poäng
Jenny: 6 poäng
Carin: 4,5 poäng

Vinnaren, Mikael Svärdh, är stolt efteråt.
Vad hade du för taktik?
- Det var att hitta svaren så snabbt som möjligt, och att hitta rätt sajter att söka vidare på.
Hur kändes det att vinna?
- Det var roligt. Det är inte så ofta man tävlar i det här, så det var ett kul grepp.
Var någon fråga särskilt svår?
- Ja, den med Göteborgsdagisen var svår. Frågan om hembränning var också svår. Första frågan var lätt, men där räknade jag fel och tog elfte säsongen i stället för den tionde. Det var slarv.
Hur kändes det då?
- Det var lite surt, då tänkte jag att det var kört från starten.
Vilka är dina bästa söktips?
- Jag brukar försöka att ha med så många sökord som möjligt, ofta ger det en mer precis träff från början. Får man ändå ingen bra träff så kan man bara ta bort ett ord, eller försöka med att bara söka på vissa sajter, som Wikipedia eller Susning, till exempel.

Text: Lina Färm

Webb-tv: Så gick det till när SM i nätsökning avgjordes

I nya PC för Alla, som finns i kiosk den 21 november får du veta allt om SM i nätsökning. Dessutom får du experternas bästa söktips.

Du kan även köpa artikeln här.

Fakta

Carin Anell
Carin hjälper människor att hitta rätt information som bibliotekarie på Kungliga biblioteket. Själv söker hon oftast efter öppettider och biljetter.

Mikael Svärdh
Mikael är affärsutvecklare av Eniros söktjänster på nätet. Det blir alltså en hel del nätsökande på jobbet. På fritiden letar han framför allt information och nyheter till sina bloggar.

Jenny Waldem
Som researcher på Nyheterna i TV4 hittar Jenny hårda fakta som grund för inslagen. Hemma använder hon nätet mest för att hitta resor, biobiljetter eller busstider.

Deltagarna har inte tillgång till alla frågor vid starten. I stället delas frågorna ut en och en. På given signal får deltagarna börja leta reda på svaret.

När de tror sig ha hittat rätt svar stänger de ned webbläsaren och skriver svaret på en lapp, som de visar för domaren. Då stoppas tiden.

Är svaret rätt får personen tre poäng, och då har de andra tre minuter på sig att också hitta rätt svar. Efter det är omgången slut. Den andra personen som hittar rätt svar inom tre minuter får två poäng, medan det tredje rätta svaret ger ett poäng.

Högsta möjliga poäng efter tävlingens fem frågor är 15 poäng.