Pojkarna, som kommer från trakten kring Alicante, har gått tillväga på följande sätt: Först har de skickat mejl till sina skolkamrater i vilket de bifogat en virusinfekterad fil. Mottagarna har öppnat filen då den sägs innehålla nya ringsignaler till mobilen eller bilder från senaste klassfesten. Viruset fungerar sedan på så sätt att det tar kontrollen över din webbkamera och mikrofon.

Därefter skickas de eventuella inspelningar du gjort automatiskt tillbaka till utpressarna. De tjänar sedan pengar då de hotar att lägga upp materialet på internet.
- Jag kan inte påminna mig om att vi har några sådana här sofistikerade fall i Sverige, säger Mikael Wickström, som är it-brottsutredare på polisen i Malmö. Visst har det funnits några enskilda fall på exempelvis Lunarstorm där man har hotat varandra. Men här handlar det om mångfalden, som är uppseendeväckande.

Eleverna som blivit utsatta för denna utpressning har bland annat fångats på videosekvenser i sina sovrum. Och för att undslippa förnedringen att bli publicerade på nätet har de tvingats betala upp till motsvarande 1 000 kronor.
Vad kan man göra för att skydda sig?
- Det handlar om att inte öppna bifogade filer. Men naturligtvis är benägenheten att öppna filerna större när man känner den som skickat filen, säger Mikael Wickström.

Experter över hela världen säger att utpressning och mobbning på nätet växer alltmer, i och med att skolbarn får tillgång till datorer och mobiltelefoner. På en konferens i England i år påpekade Nathalie Novet från St John's University College i York, att ”det är viktigt att vara medveten om att mobbning inte behöver ske ansikte mot ansikte”.

Är du orolig för att din dator ska utsättas för virusangrepp kan du läsa mer på polisens webbplats.