I dag startar en ny tjänst på nätet där folk enkelt kan kolla upp vad du tjänar. Allt personen behöver veta är ditt namn och dina adressuppgifter. Genom en slagning i systemet får personen sedan information om vad du tjänar och om du har några betalningsanmärkningar.

– Nu kan privatpersoner enkelt, snabbt och helt gratis kontrollera köparens betalningsförmåga. Allt som behövs är tillgång till Internet. Detta gör att fler kommer att kunna göra säkrare affärer, vilket kan ge en positiv effekt för många personers privatekonomi på sikt, skriver Johan Forsberg, vd på Ratsit AB i ett pressmeddelande.

För att få tillgång till kreditupplysningstjänsten krävs först att du registrerar dig på sajten. När du registrerar dig får du en pott på 500 poäng som du kan nyttja för att söka på personer. Varje sökning kostar dig tio poäng. Dina välkomstpoäng fungerar under en vecka innan de nollställs. Därefter får du nya poäng en gång varje vecka beroende på hur många andra personer du lyckats värva till att använda sajten.

- Tjänsten är alltså helt kostnadsfri för dig som vill använda den. Den tidigare uppgiften om 35 kronor i avgift är fel och den har vi också tagit bort från sajten säger Johan Forsberg till PC för Alla.

Ratsit.se är i dagsläget helt reklamfinansierad, men två tjänster med fördjupad kreditinformation är på gång. Dessa tjänster kommer sannolikt att kosta pengar för användaren.

Till skillnad från när exempelvis butiker begär kreditupplysningar skickar Ratsit inte ut någon kopia på upplysningen till den person som kollats upp via Ratsit.se.

Många tycker att det här är en typ av tjänst som är integritetskränkande. Hur ser ni på det?
- All information vi ger ut är redan offentlig. Taxeringskalendern har funnits väldigt länge och det här är bara ett nytt medium, säger Johan Forsberg.

Här är den nya upplysningssajten.