Att låna 3 000 kronor i en månad kostar 600 kronor på sajten Mobillån.se. Den som vill låna 1 000 kronor under en månad får betala 300 kronor. Det innebär en effektiv ränta på nästan 800 procent enligt Konsumentombudsmannen (KO). Därför har KO anmält företaget Short Money Services, som står bakom sajten Mobillån.se, för ocker.

- Det finns rättsfall som avgör vad som är ocker, och det ligger ungefär på den här nivån. Sedan är frågan om det ligger på den ena eller andra sidan om gränsen, säger Gunnar Wikström som är byråchef på Konsumentverket.

Lägre krav än bankerna
Gunnar Wikström är även kritisk till att Short Money Services riktar sig till ung­domar som har dåligt med pengar.

- Risken är att det bli lite för lätt att låna pengar. Man kanske lockas att ta ett lån när man egentligen borde låta bli. Överskuldsättning är redan ett stort problem, särskilt bland ungdomar, säger Gunnar Wikström.

Short Money Services ställer mycket lägre krav på dem som vill låna pengar än vad bankerna gör. Alla som är över 18 år och tjänar minst 24 000 om året får låna, även de som har betalningsanmärkningar.

”Avgifterna är rimliga”
Företagets vd Björn Johansson tycker inte att deras avgifter är så höga att det rör sig om ocker.

- Enligt vår mening är avgifterna rimliga, med tanke på våra kostnader och den risk vi tar, säger Björn Johansson.

Han anser inte heller att företaget utnyttjar ungdomar med dålig ekonomi.

- Hur länge är man ung? Är du över 18 år är du myndig och då har du rätt att bestämma själv. Vi lever i ett fritt samhälle.

Gunnar Wikström på Konsumentverket menar i stället att även om 18-åringar är myndiga bör företagen ändå vara försiktiga när de riktar sig till personer i den åldern.

- Väldigt få 18-åringar har egna inkomster. De flesta går fortfarande i gymnasiet. Vi ser många exempel på ungdomar i den åldern som drar på sig stora skulder.

Bland annat är det vanligt att ungdomar har svårt att betala sina mobil­telefonräkningar.

Protester i Norge
Short Money Services har planer på att etablera sig i Norge, något som har vållat stor debatt där. Bland annat har den norska finansministern Kristin Halvorsen och Norges motsvarighet till Konsumentverket uttalat sig kritiskt till feno­menet sms-lån.

I Sverige är Short Money Services det första företaget som startat sms-låneverksamhet, men fler företag ligger i startgroparna.

Björn Johansson säger sig ha bett att få träffa Konsumentverket och diskutera det han tycker är ett konstigt beslut.

- Jag är förvånad över att vi har blivit anmälda. Vi har tvärtom fått mycket beröm från våra kunder. Ibland behöver man låna pengar, och då vänder man sig ofta till en vän. Det är så många av våra kunder ser oss.

Så säger lagen
Ocker är olagligt, och innebär att man utnyttjar någon annans utsatthet för att teckna ett avtal med oskäliga villkor. Det kan till exempel röra sig om att låna ut pengar med väldigt hög ränta till någon som behöver pengarna desperat.

Den som döms för ocker får böter eller fängelse i upp till två år.