”Du Eva”, sade Claus dröjande medan han gungade i kontorsstolen. ”Mmm, vad är det?”, sade Eva, djupt försjunken i en Excel-kalkyl. ”Jag har två biljetter till förhandsvisningen av Love Story 2 i kväll”, sade Claus.

Eva ryckte till. Det var inte första gången hon fick intrycket att Claus, hennes sliskige och efterhängsne arbetskamrat, kunde läsa hennes tankar. Love Story 2 var verkligen den enda biofilm som hon för närvarande hade lust att se, men det hade hon aldrig sagt till Claus. Däremot hade hon sagt det till sin bästa väninna när de tog en pizza tillsammans kvällen innan.

Nu var saken den att Claus inte hade den minsta telepatiska förmåga. Däremot var han arbetsplatsens tekniske trollkarl. Han hade helt enkelt installerat spionprogrammet Flexispy på Evas mobil när hon en dag glömde den kvar på sitt skrivbord över lunchen. Sedan dess kunde Claus bugga den flicka som upptog större delen av hans tankevärld. Mikrofonen i hennes mobil skickade ständigt ljudet från omgivningen som data genom gprs-nätet till en utländsk server, varifrån Claus kunde lyssna på det i realtid. Oavsett om Eva pratade i mobilen eller bara hade den i fickan.

Ovanstående är möjligt i dag, sommaren 2006. Det thailändska programmet Flexispy kan köpas av vem som helst via internet för 49 dollar, och det räcker att ha tillgång till offrets mobiltelefon i några minuter för att installera det. Sedan kan offret buggas på ett sätt som till nyligen bara var möjligt för polis och underrättelsetjänster.

Flexispy är troligen först på plan bland spionprogram för mobiltelefoner avsedda för konsumentmarknaden. Men det lär knappast vara ensamt på marknaden särskilt länge. Eftersom mobiler numera är små datorer, och eftersom de har trådlös datakommunikation, blir spionage en naturlig följd. Varje mobil är en potentiell dörr som står öppen in till en människas innersta privatliv. Eller till ett företags innersta affärshemligheter.

När mobilerna utvecklas ytterligare blir hotet ännu större. Exempelvis är det förmodligen en tidsfråga innan de flesta mobiler har inbyggd gps- eller Galileo-positionering. Då kan ett spionprogram skrivas så att också offrets geografiska position avslöjas minut för minut. På ett par decimeter när, om det handlar om Galileo.

En annan möjlig ”förbättring” av mobilspionprogram vore att aktivera kameran och sända över bilder i realtid.

Som en bot mot detta kommer förmodligen antispionprogram i mobilerna, liksom vi redan fått antivirusprogram. Men ändå. Vad får vi för värld när alla människor har en mobiltelefon i fickan - samtidigt som varje mobiltelefon är ett potentiellt lyssnande öra? Det blir också lätt att bugga ett rum genom att ta med en preparerad mobiltelefon vid ett viktigt möte och sedan ”glömma” kvar telefonen där den inte syns.

Nu är det inte min mening att vara glädjedödare. Jag går inte och längtar tillbaka till skrivmaskiner och tunga Televerksägda telefoner med nummerskiva. Men nog måste man konstatera att, om den säkerhetsrysare som pc-världen utvecklats till kommer att ta över även våra mobiltelefoner, så har något allvarligt blivit mycket värre. Så personliga och intima som våra mobiler är måste vi kunna lita på dem i rimlig utsträckning. Produktutvecklare på Nokia, Sony Ericsson med flera - fräls oss ifrån ondo!