Nästan fem kilo och en 17-tumsskärm. Är det verkligen en bärbar vi pratar om? Jo, Toshiba Qosmio G30-163 är bärbar, även om den nog mest kommer att stå parkerad på ditt skrivbord.

Med locket uppfällt är det en imponerande mängd knappar och reglage du blickar ut över. Medieknapparna låter dig hoppa framåt eller bakåt när du lyssnar på musik eller ser på film, och med en stor rund knapp sköter du volymen. Smart! På vardera sidan sitter högtalare från ­Harman Kardon och på framsidan av fronten sitter en rad knappar som informerar dig om wifi-­status, laddning med mera.

Inget för resan
Med en vikt på 4,8 kilo är det här ingen dator att ta med sig på resan. Det är en så kallad desktop replacement, som ska ersätta en stationär dator.

Processorn är en Intel Core Duo T2500, alltså den första generationens processor från Intel med dubbla kärnor, som är klockad till 2 gigahertz. Minnet är på en gigabyte och för grafiken står Nvidia med ett Geforce Go 7600 med 256 megabyte ddr3-minne. Det går alltså utmärkt att spela spel på den här datorn.

Vidare finns två hårddiskar på 120 gigabyte vardera. Dessa kan du koppla via raid-teknik. Perfekt om en skulle krascha.

Microsofts Windows Media Center Edition finns installerat på datorn. Detta och en liten dvb-t-mottagare gör att du kan få in de öppna digitala kanalerna och tidernas bästa programguide i datorn. Vill du inte använda datorn som skärm kan du koppla den till en lcd-tv via hdmi-utgången.

Senaste dvd-tekniken
Alldeles nytt är att datorn utrustats med det senaste i optisk lagringsväg - en hd-dvd-läsare. Detta är ett av de framtida skivformaten (det andra är blu-ray). Hd-dvd står för high definition dvd och dessa skivor rymmer upp till 30 gigabyte data, att jämföra med en vanlig dvd som max rymmer knappt fem gigabyte. Tack vare detta kan filmer pressas upp i otroliga upplösningar. Testfilmen vi fick med var rent löjligt skarp och visade att skärmen klarar av hög detaljåtergivning. Bra, men tyvärr kraschade spelarprogrammet Intervideo Windvd hela tiden.

Som dator betraktad är den ett stycke högteknologi, men den är svindyr, väger jättemycket och går inte att uppgradera. Just det sistnämnda är dess akilleshäl.

Om ett år kommer nya spel som kräver Directx 10, då är det här grafikkortet hopplöst gammalt. Processorn är också gammal, redan nu finns nya Core 2 Duo-processorn.

Därmed inte sagt att detta är en dålig dator. Den är urstark, har knivskarp skärm och tillhör du typen som uppgraderar vart femte år kan du köpa en med gott samvete.

Toshiba Qosmio G30-163
Tillverkare/kontakt: Toshiba, 08-734 46 60, www.toshiba.se
Processor: Intel Core Duo T2500, 2 GHz, 2 MB cache.
Minne: 1 GB, ddr2, 533 MHz.
Hårddisk: 2 st 120 GB.
Grafikkort: Geforce Go 7600, 256 MB minne.
Skärm: 17 tum, bredbild.
Mått (b x d x h): 40,6 x 28,5 x 4,6 (5,4 baktill) cm.
Vikt: 4,8 kg.
Nätverk: Wifi 802.11b/g, bluetooth.
Ingångar: Firewire, 4 usb 2, kompositingång, tv-antenn, s-video (in och ut), sp/dif.
Batteritid: 2 timmar 37 minuter.
Cirkapris: 31 000 kronor.
Läs mer: www.toshiba.se
+ Bra prestanda, digital-tv, hd-dvd.
- Dyr, tung, går inte att uppgradera.
Betyg: 6

3d Mark 03: 9 323 poäng
Videokonvertering: 4 min 12 sek
Bildbearbetning: 1 min 58 sek
Cd-kopiering: 6 min 38 sek
Musikkonvertering: 1 min