Du kopplar helt enkelt dosan till datorns usb-port och till dosan ansluter du hörlurar och högtalare. Vips, så har du ett extra ljudkort.

Xmod, som mäter 11,3 x 4,8 cm i längd och bredd, fungerar alltså som ett filter - och den förbättrar allt ljud och lägger till kraftfulla och förbättrade ljudfunktioner utan att belasta datorn, enligt tillverkarens beskrivning.

Detta gör den med två valbara funktioner som går att använda parallellt eller var och en för sig. X-Fi Crystalizer återställer detalj och gnista som går förlorad under ljudkompression till MP3, och X-Fi CMSS-3D som skapar ett surroundljud.

Det låter nästan för bra för att vara sant, och det är med nyfikna öron vi pluggar in Xmod enligt instruktionerna och trycker på play. Och faktum är att den vita lilla magiska dosan fungerar.

Med X-Fi Crystalizer aktiverad blir ljudet rejält fylligare, mer kraftfullt och levande i alla frekvenser. Lee Perrys långsamma hamrande dubtakter når hjärtats djup och Peaches har aldrig låtit lika aggressivt liderlig. Dock imponeras vi inte nämnvärt av surroundfunktionen som gör ljudet spretigt och lite för aggressivt.

Xmod har också några små fiffiga funktioner. Med ett tryck på volymratten stänger du av musiken på mindre än en sekund, och genom att dubbeltrycka på dosan justerar du olika lyssningslägen. Dessutom kan du ansluta en mick till den.

Med på köpet får du också ett par hörlurar, usb-kabeln och ett fodral. Men nej, Xmod är inget du packar med på resan. Bäst gör den sig välpolerad och läcker på skrivbordet.

Xmod kostar cirka 800 kronor och är de facto ett bra köp om du inte vill investera en rejäl musikanläggning men däremot höja kvaliteten på ljudet du får ut från dina datorhögtalare.

Läs testet i sin helhet i nummer 1/07 av PC för Alla. Du hittar även mer information om produkten på Creatives sajt.

Betyg: 7 av 10