Stephen Cooper som driver sidan mp3s4free.net fälldes, tillsammans med webbhotellet som sidan legat hos, av en australiensisk domstol för att ha brutit mot upphovsrätten. Det rapporterar tidningen Sydney Morning Herald.

Men det intressanta är att Mp3s4free själv inte hade något upphovsrättskyddat material på sin sajt. Sidan fungerade istället som en sökmotor genom vilken användare kunde hämta hem materialet, något som domstolen ansågs vara jämförbart med andra fildelningsbrott.

Hela 36 företag hade stämt Stephen Cooper, däribland de stora skivbolagen som Universal Music, Warner Music och Sony BMG.

Sabiene Heindl från Music Industry Piracy Investigations (MIPI) betonade att även privatpersoner kan komma att råka ut för samma sorts dom och åtal. Detta innebär att man alltså ska tänka sig för minst två gånger innan man länkar till ett Youtube-klipp, låt eller bild i sin blogg eller Myspace-sida.

– Vi skiljer inte på stora och små hemsidor, berättar hon samtidigt som hon beskriver att MIPI kommer behandla varje enskild blogg för sig för att se huruvida det är försvarbart att vidta åtgärder.

Beslutet kan få stora konsekvenser i andra fall. Hur ska man exempelvis behandla Google och de andra sökmotorerna som också länkar till illegal material? Enligt Sabiene Heindl kommer MIPI inte att ge sig ut efter Google på samma sätt som man gjorde mot Mp3s4free. Anledningen är att Google inte enbart katalogiserar musik, vilket Mp3s4free gjorde.

Domen finns att läsa i sin helhet här.