Nog minns du spelen från C64, Amiga och Atari? Här är de igen, i sköna onlineversioner du kan spela direkt utan att ladda ned. I sällskap har de några nyskapande nykomlingar.

ROLLSPEL

Final Fantasy

Utan det här spelet skulle World of Warcraft förmodligen aldrig sett dagens ljus.
www.classic-consoles.com/games/1357/final-fantasy.html

Legend of Zelda
Det var här det började. Tillbaka till rötterna som den lilla grönklädda hjälten Link i äventyret The Seeds of Darkness.
spelagratis.nu/zelda.html

PLATTFORM & ARKAD


Frogger

Hjälp den lilla grodan över vägen utan att bilarna gör honom till en grön smet.
www.classic-consoles.com/games/40/frogger.html

Fish Money
Gammal goding i nyversion där du skickar ut kroken och försöker fiska upp de mest värdefulla skatterna på kroken. Då och då dyker det upp bonusprylar som ger dig bättre ork. Genomtänkt spel som kräver både god taktik och tajming.
Och snubben med mustasch är ju söt...
www.classic-consoles.com/games/1838/fish-money.html

Giana Sisters
Super Mario-kopian framför andra, där du blir tuffare så fort du har fixat till punkfrillan. c64s.com/game/1397/giana_sisters
Redbeard. Något för Super Mario-fans. Kombinerat plattformsspel med pusseltänk där du är en liten rödskäggig gubbe i långkalsonger.
www.miniclip.com/games/red-beard/en

Bubble Bobble
Den lilla dinosaurien blåser bubblor och förvandlar fulingar till druvklasar. Hektisk klassiker som är väldigt lik originalet.
www.classic-consoles.com/games/249/bubble-bobble.html

Donkey Kong
När Nintendo släppte lös sin gorilla för första gången var det också premiär för den lille rörmokaren som senare blev känd som Super Mario. Här ska han rädda prinsessan.
www.classic-consoles.com/games/168/donkey-kong.html

A daily cup of tea
A daily cup of tea är en sentida ättling till Pac-Man – samma spelidé fast både snyggare och roligare. Styr två möss mellan hyllorna i skafferiet på deras jakt efter sockerbitar till teet. Akta dig för getingar.
www.ferryhalim.com/orisinal/g3/tea.htm

Super Mario Bros
Kopia av Nintendos legendariska rörmokarspel där du skuttar fram som Mario eller brorsan Luigi, plattar till fiender och hoppar ned i rör.
www.2dplay.com/super-flash-mario-bros/super-flash-mario-bros-play.htm

Breakout
Star Ball är en lyxig uppgraderad version av gamla Breakout där du får kanoner, raketer, brinnande bollar och annat godis. Smaskigt.
spelagratis.nu/star_ball.html

Flashman
Kärleksfull ny version som är nästan exakt som gamla hederliga Pac-Man. Käka godis och jaga spöken i labyrinten.
spelagratis.nu/pacman.html

Sonic the Hedgehog
Vad vore spelvärlden utan den käcka, supersnabbt snurrande blå ekorren Sonic the Hedgehog? Återupplev det tidiga 90-talet med denna nybakade pc-version.
www.freeonlinegames.com/play/205.html

Hellbound
Du är en liten djävul som måste hoppa fort, fort nedför avsatser, allt djupare nedåt, innan du slår i taket. Missa inte avsatserna.
spelagratis.nu/hellbound.html

Munchy Mole
Tetris kombinerat med plattformsspel – styr den lilla hungriga mullvaden till de smaskiga maskarna – men se upp för gifttunnorna.
www.teagames.com/games/munchymole/play.php

ACTION


Asteroids

Astroys är samma gamla meteoritkrossarspel, fast i lite lyxigare förpackning.
www.classic-consoles.com/games/252/astroys.html

Contra
Rambo-rulle i spelform från det glada 80-talet. Här i en 20-årsjubileumsversion.
www.classic-consoles.com/games/1904/contra-20th-anniversary-edition.html

Berzerk
Ataris urgamla (1982) spel där du springer runt och försöker få robotar att skjuta varandra. Här snackar vi enorm nostalgi.
www.classic-consoles.com/games/2008/berzerk.html

Defender

Minns du gamla spelautomaten Defender? Gamma Bros är en rymdskjutare med samma legobitsgrafik och intensiva action.
www.miniclip.com/games/gamma-bros/en/#

1942
1992 är en nyversion av den gamla arkadhallsklassikern där du i ett jaktplan flyger nederst i bild och skjuter på allt som rör sig. Hangarfartygen kan vara svåra att knäcka.
http://www.classic-consoles.com/games/1898/1992.html

Stealth Hunter
Snyggt smygarspel där du som lömsk hemlig agent tassar runt i labyrinter, detonerar bomber och fimpar vakter. OBS! Innehåller bitvis obehagligt våld.
www.2dplay.com/stealth-hunter/stealth-hunter-play.htm

Raiden X
Ett skjutarspel utan like där du fullständigt bombarderar de myriader av fiendeskepp som dyker upp – spara bomberna till nivåbossarna. Perfekt när du vill avreagera dig.
spelagratis.nu/raiden_x.html

Heli Attack 3
Som elitsoldat förstör du allt i din väg och får bättre vapen medan du kämpar dig genom snö, djungel och klipplandskap. Har allt från båge och pil till målsökande raketer.
www.miniclip.com/games/heli-attack-3/en

Missile Command
Klassikern där du ska försvara din bas mot fiendemissiler. Kräver både ögonmått och snabbhet. Enklast tänkbara grafik – men desto större spel-barhet.
www.startinglinks.net/games/missilecommand.html

Final Fortress
Försvara din bas med kanoner och lägg ut minor för att stoppa fiendetrupper. Hektiskt spel med mycket pang-pang.
www.miniclip.com/games/final-fortress/en

Galaxians
Skjut ned fiendeskepp innan de når botten av skärmen. Denna version heter Galaxians men är mycket likt föregångaren Space Invaders. Spelbart är det i alla fall.
www.freeonlinegames.com/play/60.html

KORTSPEL

Harpan

Det enkla är ofta bäst. Som i denna snygga webbversion av den populära patiensen.
spelagratis.nu/harpan.html

Poker
Poker har funnits på datorn sedan urminnes tider. Här i en uppiffad version där du möter datorfiguren Daisy i ett parti Texas Hold’em.
www.classic-consoles.com/games/1300/texas-holdem.html

STRATEGISPEL

Archon

”Actionschack” med vättar, teleporterande trollpackor och valkyrior. Puh! Många timmar ägnades på 80-talet åt denna milstolpe.
c64s.com/game/128/archon

Cosmic Encounter
Välj en av sex galaktiska raser (fler i betalversionen) och försök erövra fyra baser på motståndarnas planeter. Varje ras har en unik förmåga och spelet kräver både förhandlingsförmåga och is i magen.
www.cosmicencounter.com/screens/home.html


Diner Dash
Stressigt, kul spel där du är servitris på en restaurang. Ta upp beställningar, servera, ta betalt, duka av så fort du kan och håll kunderna nöjda. Då kan du uppgradera din restaurang med fler stolar så du får fler kunder, en kaffemaskin så du får mer dricks och så vidare.
www.shockwave.com/gamelanding/dinerdash.jsp#None

Worms
Okej, det handlar inte om maskar här utan om stridsvagnar. Men upplägget med att långbomba varandra med rätt vinkel och vapen är detsamma. Ett spel som aldrig blir tråkigt!
www.crazymonkeygames.com/Tanks.html

Battleships
Kan det bli mer tidlöst än Sänka skepp? Här i den snyggaste versionen på nätet. Dessutom är ljudet av bombträffarna ruggigt bra.
www.classic-consoles.com/games/21/Battleships.html

Metro
Webbversion av enkelt men klurigt spel där du ska få dina tunnelbanelinjer att bli så långa som möjligt, samtidigt som du sätter käppar i hjulet för dina motståndare. Finns även som vanligt sällskapspel i handeln.
www.bluering.nl/sieuwert/games/metro

Taj Mahal
Påminner om poker. Som maharadja ska du få ut mesta möjliga av dina kort, bygga palats och komma över flest handelsvaror. Kräver förmåga att bluffa och bjuda så lågt som möjligt. Läs reglerna innan du börjar.
hilinski.net/games/online

Yinsh
Försök lägga fem brickor i rad med hjälp av fem ringar. Haken är att varje gång du lyckas måste du ta bort en av dina ringar, vilket gör det lätt att komma igen om du ligger efter.
En höjdare om du gillar abstrakta spel.
www.boardspace.net/english/index.shtml

PYSSEL & PUSSEL

Sogoban

Styr den lilla draken så att han knuffar alla lådorna till rätt ställe och löser en nivå. Söt variant på gamla goda Sokoban, känt även som Boxxle.
www.ophyr.nl/flash/games/sogoban.html

Bubbles
Skjut bollar och få minst tre i rad i samma färg så att de försvinner. Försök skära av dem så att du plockar många gratis. Svårt som attan!
absolutist.com/online/bubbles

Pharaoh’s Tomb
Lek Indiana Jones och ta dig igenom en pyramid fyll av faror. Mycket snyggt tänk- och tajmingspel.
www.miniclip.com/games/pharaohs-tomb/en

Zuma
Klassiskt nätspel med läcker grafik. Grodan spottar bollar, som försvinner när de blir tre eller fler. Skynda dig innan de når hålet.
www.popcap.com

Plumber 2
Höjdare bland hjärnskrynklarspelen, där du är rörmokare och ska vända och vrida rör tills allt passar ihop och du kan sätta på vattnet.
spelagratis.nu/plumber_2.html

Orbox
Flytta ett steg i taget och studsa mot väggarna tills du når den röda utgången. Lätt i början, men blir snart en riktig tankenöt!
spelagratis.nu/orbox_online.html

Base Jumping
Ett spel för reaktionssnabba. Det gäller att starta exakt på Gå! och sedan fälla ut skärmen sent – men innan du slår ihjäl dig. Kan du bräcka min 131:a plats?
www.miniclip.com/games/base-jumping/en

BIL & FLYGSPEL


FFX Runner
Kör som en biltjuv och plocka uppgraderingar utan att bli prejad och kvaddad. Snygg grafik!
www.officinepixel.com/online/games/ffxRunner/index.html

Kamikaze
Högst spelbar C64-kopia där du skjuter ned fiendeplan och störtar med bomblast mot stora fiendemål. Legobits-grafik, men det håller än, tack vare vettigt genomtänkta kontroller.
c64s.com/game/1414/kamikaze

Stunt Car Racer
Gasa på för fullt och klara av svåra hopp med din stunt car. Det här är en pc-kopia av C64-versionen, som senare gjorde stor succé på Amiga. Åh, ljuva 80-tal!
c64s.com/game/1059/stunt_car_racer

Monster Truck
Ratta en Monster Truck runt banan på tid och försök göra så höga hopp som möjligt utan att hamna på taket.
www.miniclip.com/games/monster-truck/en

Redline Rumble
Kör muskelbil på motorvägen. Vågar du köra under en långtradare för att ta täten? Ett spel där du inte har tid att tveka, då är det kört.
www.shockwave.com/gamelanding/redline_rumble.jsp

SPORT

Punch-out

Minns du klassikern Punch-out? Här är en ny­version av det gamla boxningsspelet där du möter Glass Joe och de andra hårdingarna. Samt några jobbiga nykomlingar.
www.flash-game.net/game/212/punch-out.html

TG Motocross 2
Minns du gamla Excitebike? Här är ett snyggt motocrosspel med samma sköna känsla. Se upp i hoppen så du inte står på näsan. Utan tvekan ett av de där spelen som får dig att tänka: ”bara en gång till...”
www.teagames.com/games/tgmotocross2/play.php

Tiger Golf
Minigolf har väl alla spelat på datorn. I den här uppsnofsade versionen får du som tigerunge något att sätta tänderna i.
www.miniclip.com/games/tiger-golf/en

Eagle Eye
Välj pilar av olika vikt och försök träffa måltavlor, äpplen och andra bågskyttar. Iskyla och en rejäl dos ögonmått krävs för att du ska komma långt. Allt är på tid, nämligen.
www.teagames.com/games/eagleeye/play.php

Adrenaline
Suveränt spel där du på båge måste klara svåra trickhopp för att nå bonusar och låsa upp nya nivåer.
www.classic-consoles.com/games/281/adrenaline.html

Chuck
Kast med liten man. Kasta krockdockan Chuck så långt du kan och träffa så många hål som möjligt. Lätt sinnesrubbat spel, men faktiskt inte våldsamt.
www.teagames.com/games/chuck/play.php

KNASIGT

The Streaking Game

Ditt namn är Sputter Freesway – och du klär av dig kläderna för pengar. Älga runt naken och irritera golfspelare, byggjobbare och basketspelare på flera banor medan du jagas av polisen och plockar upp knäppa bonuseffekter. Snyggt crazyspel.
www.shockwave.com/gamelanding/thestreakinggame.js

Fakta

Många spel kräver programmen Java eller Shockwave för att spelas direkt i webbläsaren. Du hittar dem här: