Två månader innan han våldtog henne var han rena drömmen. Erfaren och mogen. Inte alls som de barnsliga
killarna i klassen.

Han är charmig. Hon blir lite generad av hans komplimanger, men samtidigt smickrad. Ingen har sagt så där till henne förut. De har chattat regelbundet på MSN i en månad, och han känns som en bästis. Men nu märker hon att samtalen ändrar inriktning. Först frågar han om hon har en kille. Om hon gillar att kyssas. Och om hon har gjort det.

Plötsligt vill han inte prata om något annat än sex. Hon tycker att det är jobbigt. Lite spännande samtidigt, men obehagligt. Hon är ju bara 14 – han 30 år äldre.

Egentligen ville hon nog inte göra den där resan. Men det var ju så bråttom. Biljetterna var redan bokade och det var inte så lätt att säga emot. Nu står hon på en tågstation i en stad hon aldrig har varit i. Hon är rädd. Om några timmar, när den första våldtäkten är över och hon kämpar med gråten och illamåendet, kommer hon att undra hur hon hamnade här.

Vinner stegvis flickornas förtroende
Så här kan ett typiskt fall av grooming se ut. Flickan är ett offer för en av alla tusentals svenska män som letar efter tonårsflickor på nätet. Män som är experter på att manipulera unga tjejer, som vet exakt hur de ska göra för att få dem att sänka sitt försvar och gå med på allt.

Ordet grooming betyder egentligen ”förberedelse”, men har blivit ett begrepp för när vuxna män via nätet lurar unga flickor till sex. Precis som ordet antyder innebär grooming en lång process, ofta flera månader och ibland flera år. Långsamt och stegvis vill förövaren vinna offrets förtroende. Han har tålamod, vet att det tar tid att få fullständig kontroll över henne.

Hur stort problemet med grooming är vet ingen. Mats Andersson på företaget Netscan, som arbetar med att kartlägga och informera om problemet, uppskattar att 4 000 svenska män aktivt söker sexuella kontakter med minderåriga flickor via nätet. Men han påpekar samtidigt att det är just en uppskattning, det saknas tillförlitligt underlag.

Raffinerade metoder

Det mest kända fallet av grooming i Sverige är den så kallade Alexandra-mannen. Han dömdes i Malmö tingsrätt för våldtäkt, grovt sexuellt utnyttjande, sexuellt ofredande och förförelse av ungdom. Totalt fälldes han på 51 åtalspunkter.
Nästan alla hans offer var mellan 12 och 17 år. Han hade kontaktat flickorna via nätet och under en lång tid lurat och manipulerat dem. Syftet var att träffa dem och ha sex med dem. Fallet är uppe i hovrätten nu, och en dom väntas i början av våren.

Sven Å Christianson är professor i psykologi vid Stockholms universitet, och forskar om sexualbrottslingar. Han var expertvittne i rättegången mot Alexandra-mannen. Enligt honom är förövarnas metoder utstuderade och effektiva.
– Många av dem är självlärda experter på social psykologi. Deras tillvägagångssätt är väldigt raffinerat.

Ofta inleds kontakten med ett attraktivt erbjudande. Lättförtjänta pengar, kanske ett erbjudande om ett modelljobb. Det ska vara något som är lätt att tacka ja till.
– När flickorna väl har förbundit sig till en sak är det lättare att få dem att ta nästa steg.

Har förövaren på det här sättet fått in ”foten i dörren” ökas insatserna fort. Det som från början var frågan om påklädda bilder blir snabbt bikinibilder, för att senare bli nakenbilder och kanske stripp- eller onanishower i en webbkamera – och ibland ren prostitution.

Flickan bearbetas med löften om pengar, och ständiga försäkringar om att bilderna inte ska spridas och att hon kan avbryta det hela när som helst.

Och här kommer förövarens kanske starkaste vapen in – tidspress.
– De vill att flickorna inte ska få möjlighet att tänka efter eller känna efter. Det är välkänt att människor inte fattar särskilt smarta beslut när de befinner sig under tidspress, säger Sven Å Christianson.

Därför är det alltid bråttom när de avgörande besluten ska fattas. Biljetten är redan bokad, kunden är redan i stan. Det är nu eller aldrig.

Stämmer träff med offret
Ofta lyckas förövarna bäst med grooming-processen på flickor med problemfylld bakgrund. De har ett behov av bekräftelse och kärlek, och får den genom förövaren. Han ger henne komplimanger, och får henne att känna sig utvald och speciell. Dessutom är flickorna i en ålder där sexualiteten blir allt viktigare.

Genom sin relation med förövaren får flickan bekräftelse på det, och han blir ett sätt för henne att utforska sin egen sexualitet. Att det sker via nätet gör att relationen känns trygg och harmlös.

Målet för de flesta förövare är att få till ett möte. Gärna långt från flickans hem.
– Då hamnar barnet i underläge. En 13-åring kan inte förutsäga hur det känns att stå där helt ensam på en centralstation i en främmande stad.
När situationen har gått så långt är flickan helt i mannens våld. Han kan göra vad han vill, och hon kommer förmodligen inte ens att säga emot.

– Oftast behöver inte gärningsmännen använda hot eller våld för att tvinga sig till sex. Grooming-processen har skapat en trygghet hos offret. När hon sedan kommer till en främmande stad blir hon passiv. Hon kan inte kontrollera situationen och vet inte vad hon ska göra. Hon har inte heller någon erfarenhet av att göra motstånd. Och hon är rädd.

Ha koll på barnens liv på nätet
Enligt Mats Andersson på företaget Net-scan är det viktigt att som förälder känna till vilka faror som barnen kan möta på nätet. Och nyckeln till att skydda barnen är dialog och kunskap, inte regler.

– Det hjälper inte att förbjuda barnen att använda internet. Då använder de bara en annan dator, på skolan eller hemma hos en kompis.
I stället måste föräldrar lära sig hur barnens liv på nätet ser ut och fungerar. Våga fråga dina barn vad de gör på internet och vilka de träffar där, även om de är i en ålder där de värnar om sitt privatliv med näbbar och klor.

Det är också viktigt att veta att internet i sig inte är farligt. Tvärtom är det en fantastisk värld som ger dina barn oändliga
möjligheter att träffa vänner från hela världen. Men precis som alla andra platser där mycket folk samlas, finns det ofta enstaka personer som vill någon illa.

Det är bara genom att lära dig känna igen dem innan det är försent som du kan skydda dina barn.

Fakta

  • Det hjälper inte att förbjuda internet-användning. Dina barn kommer ändå åt nätet i skolan eller hos kompisar.
  • Prata med dina barn. Be dem visa vilka sajter de använder och berätta vad de gör där och vilka de brukar träffa.
  • Lär dig själv mer om den värld dina barn vistas i. Undersök sajterna. Hur ser de ut? Hur är jargongen? Vad pratar de om? Det är lättare att förstå vad dina barn gör, och varför internet är så viktigt för dem, om du själv kan miljön.
  • Internet i sig är inte farligt. Inte heller nätgemenskapssajterna (communities). Tvärtom är de en självklar mötesplats för barn och ungdomar i dag. De är dagens fritidsgårdar, och alldeles säkert en bättre och säkrare miljö för dina barn än om de vore ute ”på stan”. Det farliga är vissa individer som vistas på de här sajterna.

På den svenska sajten Squill.se kan du kolla upp personerna dina barn chattar med. Du skriver helt enkelt in det alias personen använder, och får reda på vad andra anser om honom eller henne. Här kan du även varna andra barn och föräldrar för en person som du misstänker försöker utnyttja eller manipulera barn. Dessutom innehåller sajten tips och information om grooming, både riktat till barn och vuxna. Bakom Squill.se står Bris, MSN, Telia och företaget Netclean.