Januari

Piraterna bildar eget parti
Den 1 januari bildas Piratpartiet. Målet är från början att fildelning åter ska bli tillåtet, och många entusiastiska piratnedladdare tar emot dem med öppna armar. På bara ett par månader lyckas Piratpartiet samla ihop fler än 1 500 namnunderskrifter – och därmed stöd nog för att ställa upp i höstens riksdagsval.

Den 27 augusti publicerar partiet sitt färdiga valmanifest som tydligt går igenom partiets krav. Det rör sig om rätten till ett skyddat privatliv, en kraftigt försvagad upphovsrätt och ett antal frågor kring patentlagstiftningen, som partiet anser ska avskaffas. I valet får partiet omkring 1,5 procent av rösterna, men det har verkligen lyckats i sitt uppsåt att sätta upphovsrätts­frågan på dagordningen.

Google växer och växer – men vad händer i Kina?
I början av året noterar vi att Google är det it-företag som är näst högst värderat i hela världen. Både Intel och IBM är omsprungna, större är endast Microsoft.
Samtidigt växer kritiken mot Google, bland annat när det gäller integritetsfrågor. Hur mycket behöver Google egentligen veta om dig – och varför?

När det kommer fram att Google dessutom accepterar den kinesiska regimens krav på censur är det ännu fler som blir upprörda. Google censurerar i betydligt större utsträckning än båda konkurrenterna MSN och Yahoo, och nöjer sig inte heller med att plocka bort sajter med regimkritiskt innehåll. Även sajter om exempelvis sex, alkohol, homosexualitet och tonårsgraviditeter plockas bort för kineserna. Som protest mot bland annat Google startar Amnesty under våren en sajt till stöd för yttrandefrihet och demokrati: irrepressible.info.

Februari

Prenumerera på Rapport – SVT först med podd-tv
Podd-radio var fjolårets nyhet. Nu kommer podd-tv. SVT är först i Sverige med att erbjuda nedladdning av video till datorer och mediespelare, och bland de första programmen hittar vi Rapport, Lilla Aktuellt och Agenda.

– SVT:s innehåll ska finnas tillgängligt för publiken på publikens villkor, säger den ansvariga chefen Lena Glaser.
Och under hela året fort­sätter utbudet att växa – full valuta för licenspengarna får du alltså på svt.se/podd-tv.

Elitens lista upprör
Frilansjournalisten Mustafa Can berättar i Dagens Nyheter om den råa jargongen och de starka lojalitetskraven på mejlinglistan Elit. Den drivs av artisten och debattören Alexander Bard, som enligt Can kräver att bli road med skvaller och hatiska angrepp på icke-medlemmar. Det blir en mediestorm av stora mått, trots att flera medlemmar försvarar listan som ett oförargligt tids­fördriv. Men Mustafa Cans kärnfråga, ­nämligen hur kända journalister kan ingå lojalitets­pakter med människor de är satta att ­granska, får också några att hoppa av. Åtminstone tillfälligt.

Webbhotellet blir Freivalds fall
Laila Freivalds avgår. Och det är inte tsunamin som är orsaken, utan det faktum att en UD-tjänsteman bett webbhotellet Levonline att stänga ned Sverigedemokraternas hemsida. Orsaken till UD:s engagemang är att partiet publicerat de omtalade Muhammedkarika­tyrerna, och det anser UD utgör en fara för Sverige. Men deras kontakter med webbhotellet strider åtminstone mot andan i den svenska grundlagen om yttrande- och tryckfrihet, och när det visar sig att den erfarna juristen Laila Freivalds kände till tjänstemannens kontakter med Levonline blir kritiken för stark.

April

Windows på Mac: Hur bra som helst!
Apple har i alla tider kört sitt eget lopp – bredvid de otäcka och svåra pc-datorerna. Men nu är det nya tider. Först börjar företaget sätta in Intel-processorer i datorerna, av precis samma sort som du kan hitta i en pc. Och i april kommer Boot camp, en tillämpning som gör det möjligt att köra två operativsystem, Apples OS X Tiger och Microsofts Windows XP, parallellt på en och samma Mac. ”Det bästa av två världar,” skriver PC för Allas testredaktör Petter Ahrnstedt, som gillar Apples design och det digra programutbud som finns tillgängligt för Windows.

Maj

Polisrazzia hos Pirate Bay
Den 31 maj stormar polisen in hos internet­leverantören PRQ. Målet är att släcka ned The Pirate Bay, världens största nätverk för piratkopierade filmer, program, spel och musik.
Det dröjer inte länge innan det står klart att starka lobbyintressen från bland annat den amerikanska filmindustrin har försökt påverka den svenska staten för att stänga The Pirate Bay. Dåvarande justitieministern Thomas Bodström KU-anmäls av flera riksdagspartier och plötsligt är fildelning och upphovsrätt högt upp på den politiska agendan. Sajten fungerar som vanligt igen efter bara några dagar, och i skrivande stund pågår fortfarande förundersökning (minst fram till 1 december).

Film2home – det första lagliga alternativet
För den som hellre betalar än laddar ned filmer via The Pirate Bay, men som ändå gärna vill ha dem digitalt, finns det fortfarande inte många alternativ som fungerar i Sverige. Den första lagliga nedladdningstjänsten, Film2home, öppnar den 22 maj och samarbetar med Universal Pictures.

Men succén uteblir. Kanske beror det på att endast 35 filmer finns till salu första veckan – och det är dessutom ruskigt dyrt. För en film som nyss har släppts får du betala 229 kronor, och du får då dels en digital kopia och dels en dvd-skiva som skickas till dig per post. Filerna är också kopieringsskyddade, så att du endast kan spela dem på den dator som du laddat ned dem till.

Juni

Google utmanar med ­kalkylprogram på nätet
Det var länge sedan Google endast var en sökmotor, men frågan är om inte företagets webbaserade program Spreadsheet och Writely hör till årets mer spännande
nyheter. Spreadsheet släpps i en beta­version i juni och är ett helt webbaserat kalkyl­program som alltså ska konkurrera med Microsoft Excel.

Skillnaden är att hela programmet finns online, och inget be­höver installeras på din dator. Det webbbaserade programmet kan läsa och skriva till html-, csv- och xls-filer vilket gör att du kan importera och exportera dina kalkylark från Excel in i Spreadsheet, och vice versa.
Microsoft borde vara nervösa, säger företrädare för Google triumferande.

Och efter ett par månader får vi veta konkurrentens motdrag: Troligen blir kontorspaketet Microsoft Works tillgängligt enligt samma modell som Googles program från 2007.

Alla kyrkböcker på internet
I juni blir det äntligen färdigt – släktforsknings­företaget Genline skannar in den sista svenska kyrkboken och gör den tillgänglig på internet. Från 1600-talet och fram till 1897 sträcker sig materialet och när det gäller födda, döda och vigslar räcker det fram till 1860. Sedan fylls det på med uppgifter från Statistiska Centralbyrån. Det som skannats in är kopior av mikrofilmer som mormonerna tagit av de svenska kyrkböckerna.

Windows Live – nu rör det på sig
Microsoft samlar en mängd internetbaserade tjänster under varumärket Windows Live. Den första tunga lanseringen är Windows Live Messenger, som ersätter det populära chatt­programmet MSN Messenger. Bland nyheterna märks bättre stöd för röstsamtal, videosamtal och delade mappar. Enligt Microsoft har omkring 2,7 miljoner människor i Sverige MSN Messenger – alltså ungefär hälften av alla aktiva internet­användare i landet.

Juli

Datorerna blir mindre giftiga
Från och med 1 juli måste datorer och andra elektroniska produkter som säljs i Europa uppfylla EU:s nya hårda miljökrav.
Rohs-direktivet (förkortningen står för restriction of hazardous substances) reglerar den tillåtna mängden av miljöfarliga ämnen som bly, kvick­silver, flamskyddsmedel, kadmium med mera. Om tillverkarna inte uppfyller kraven får produkterna inte säljas någonstans i Europa. Läs mer på www.kemi.se/rohs.

Intel tar ledningen med Core 2 Duo…
I juli släpps Intels processorer Core 2 Duo och Core 2 Extreme – en helt ny typ av processorer som ska ge upp till 40 procent bättre prestanda än företagets tidigare modeller. Och plötsligt är Intel ikapp och förbi konkurrenten AMD, som under en tid stoltserat med de snabbaste processorerna.
Core 2 Duo anses dessutom vara både prisvärd och strömsnål.

– Det här är en lika stor revolution som Pentium-processorn var när vi släppte den 1993, säger Intels marknadschef Don MacDonald i samband med att de nya
modellerna släpps.

…och AMD köper grafikkort
Samtidigt som Intel släpper sina nya processorer, skriver konkurrenten AMD på köpekontraktet med grafikkortstillverkaren ATI. Köpet ses som ett viktigt steg i kampen mot marknadsledande Intel.

Redan 2007 ska vi få se de första produkterna som drar nytta av både AMD:s och ATI:s styrkor.

Augusti

10 miljoner brandfarliga batterier
Det börjar med att en rad besynnerliga fel drabbar Dells datorer. Mest allvarligt är de bärbara datorer som utan synbar anledning fattar eld – först en i Japan och sedan en annan i USA.

Den 15 augusti kapitulerar Dell, och annonserar att de drar tillbaka fyra miljoner batterier. Snart står det klart att de inte är ensamma om problemet – nio dagar senare återkallar Apple 1,8 miljoner av sina bärbara.

Så småningom visar det sig att samtliga brandfarliga batterier har tillverkats av Sony, och när detta skrivs har drygt tio miljoner batterier återkallats. De märken som berörs är så vitt känt Apple, Dell, Fujitsu Siemens, Lenovo, Sony och Toshiba.

Surfa anonymt med Jonas Birgersson
I augusti lanseras tjänsten Relakks, en anonymiseringstjänst som ska göra det omöjligt att spåra dig på nätet. Bakom tjänsten står företaget Trygghetsbolaget i Lund, och pappa är Bredbandsjesus själv – Jonas Birgersson.

Tjänsten fungerar så att din ip-adress, som är unik för din dator, byts ut mot en helt anonym adress som tillhandahålls av Relakks. Tack vare en krypterad förbindelse, så kallad vpn, mellan din dator och företagets server går det sedan inte att spåra den anonyma ip-adressen tillbaka till dig.

Som ett inlägg i samhällsdebatten inför valet, och som ett stöd till Piratpartiet, är tjänsten gratis fram till den 17 september. Några veckor efter lanseringen av Relakks, släpps den liknande tjänsten Dold.se.

September

Hackarskandal två veckor före valet
Den 3 september briserar bomben: Några personer på folkpartiets kansli har under ett halvårs tid regelbundet loggat in på socialdemokratiska nätverket Sapnet för att hämta konfidentiell information.

Under de följande dagarna leder ”spioneriskandalen” till att tre högt uppsatta folkpartister förlorar sina jobb, och Lars Leijonborg kan glömma allt vad skolpolitik heter för att under flera dagar i valets slutspurt ägna sig helt åt att rädda partiets trovärdighet. Marita Ulvskog får dock inte opinionen med sig när hon jämför honom med en ”våldtäktsman som skyller på offret”.

Hur skandalen påverkade valet får vi nog aldrig klart besked om, men fortfarande väntar utredningar och möjligen rättsliga efterspel. Men en sak vet alla: Användarnamn Sigge och lösenord Sigge – det är inte någon bra idé.

Oktober

Google + Youtube = sant
Den vildvuxna filmklippssajten Youtube har bara funnits sedan februari 2005. Men på den tiden har den, framför allt tack vare sin enkelhet, blivit klart mest populär i sin genre. Över 100 miljoner filmklipp visas på sajten varje dag!

Det här får Google att plocka fram den stora plånboken, och den 10 oktober blir affären offentlig: 12 miljarder kronor betalar de för den uppkäftiga uppstickarsajten.

Många är dock oroliga att sajtens popularitet ska minska när juristerna börjar städa i floran av upphovsrättsskyddat material som samsas med de privata videor som ska utgöra sidans kärna.

Fräscha webbläsare – konkurrenterna vässar sig
I mitten av oktober släpps Internet Explorer 7 – Microsofts största uppdatering av sin webbläsare på flera år och den som ska ingå i Windows Vista. Många av nyheterna har du som surfat med konkurrenten Firefox redan sett, som möjligheten att surfa med snabba och lätt överblickbara flikar. I webbläsaren ingår även ett så kallat phishing-filter, som kan varna dig om du går in på en sida som är klassad som farlig.
En vecka efter att Internet Explorer 7 har släppts kommer Firefox 2, som även den har phishing-filter som en av sina stora nyheter.

Recensionerna är överlag positiva för båda webbläsarna, men en fördel har Firefox 2 än så länge: Den finns på svenska.

November

Alla vill ha en Wii
Köerna ringlar långa när Nintendos nya spelkonsol Wii börjar säljas i Nordamerika i mitten av november. Med Wii vill Nintendo nå ut till nya målgrupper, som inte lockas av de traditionella tv-spelen.

Nyckeln är den nyskapande handkontrollen, en rörelsekänslig pinne som hanteras på samma sätt som de redskap gubbarna i spelen använder. Med andra ord: spelar du baseboll svingar du kontrollen som ett basebollträ och fäktas du låtsas du att kontrollen är ett svärd.
I Sverige är det bara mycket förutseende julklappsköpare som lyckas bärga en Wii i tid för att lägga den under granen.

December

Bredbandsleverantör i piratkrig

Den ryska musikbutiken Allofmp3 fortsätter att orsaka debatt världen över. I Sverige tar bredbandsleverantören Perspektiv Bredband det kontroversiella beslutet att spärra sajten för sina kunder.

Det beryktade piratnätverket Pirate Bay laddar kanonerna och går till motangrepp bara några dagar senare. Besökare som surfar in i piratbukten via Perspektiv Bredbands nätverk möts av budskapet att sajten är spärrad för dem.

Ytterligare någon vecka senare lägger parterna ner sina vapen. Perspektiv Bredband tar bort spärren och låter återigen sina kunder besöka Allofmp3, och Pirate Bay tar omedelbart bort sin spärr.