En härlig liten bärbar som du nästan får ned i handväskan eller systemkassen. Det är Thinkpad X60. Och i X60:s fall vore det i princip en dödssynd att döma datorn utifrån dess storlek. För när det gäller ren prestanda ligger lillplutten i samma nivå som större bärbara, exempelvis Lifebook C1410. Ja, den presterar till och med bättre än den miljövänliga konkurrenten.

Trots att X60 är liten och lätt är den förhållandevis bekväm att skriva på. Storleken förhindrar däremot närvaron av en styrplatta och om du är muslös måste du därför kuska runt pekaren med en styrpinne belägen i tangentbordets mitt.

Ingen spelmaskin
Datorns svaga sida är grafiken. När vi kör 3d Mark och testar det integrerade grafikkortets prestanda får den enbart drygt 1 000 poäng. Att jämföra med Lifebook C1410 som erhöll drygt 1 300 poäng. Men nu är ju inte heller X60 någon tänkt spelmaskin.

Eftersom X60 saknar cd- och dvd-läsare kan vi inte testa prestanda för rippning av cd-skiva till mp3-format. I stället testar vi som vanligt att konvertera en Microsoft wav-fil till mp3-format, och det är något som tar längre tid än de storvuxna datorer vi jämför den med.

När det kommer till rippning av filmfiler och bildhantering piskar dock X60 med råge stjärtarna på större konkurrenter.

Vi testar datorn med extra batteriresurser och klockar batteritiden till makalösa 7 timmar,
3 minuter och 32 sekunder. Testet görs genom att vi kickar igång ett Excel-makro som belastar processorn med regelbundna intervall.

Dryga sju timmar är något av ett rekord och våra testredaktörer gapar stort av förvåning när resultatet presenteras. Nästan så bra att vi borde döpa den till ”The rabbit” – till Duracell-kaninens ära så klart. Vi testar modellen med ett större 8-cellsbatteri som ger dubbelt så lång batteritid i jämförelse med 4-cellsbatteriet. Båda finns som standard för X60.

Säkerhet på köpet
Ett extra plus får Lenovos lilla kanin för säkerheten. Med på köpet får du extra mycket program så att du kan skydda och återställa material vid en eventuell katastrof. Dessutom har datorn en fingeravtrycksläsare, vilket innebär att bara du kan logga in på datorn, om du så önskar. Det väljer du själv.

Det finns en sak som talar emot X60 – den saknar cd- eller dvd-läsare i standardutförandet. Det gör det svårt att installera program, titta på dvd-filmer eller rippa cd-skivor. Du får alltså skaffa en bärbar dvd-brännare och koppla till.

X60:s styrkor är storleken, processorn, säkerheten och anslutningsmöjligheterna. Den är en ypperlig arbetsdator.

Fakta

Tillverkare/kontakt: Lenovo, 020-30 05 00, www.lenovo.com/se
Processor: Intel Core Duo T2400.
Minne: 504 MB ram.
Hårddisk: 54 GB.
Grafik: Intel GMA 950.
Skärm: 12,1 tums tft xga.
Mått: 26,8 x 2,0 x 21,1 cm.
Vikt: 1,45 kg.
Batteritid: 7 timmar, 3 minuter.
Cirkapris: 18 800 kronor.
Läs mer: www.lenovo.com/se
+ Batteritiden, säkerheten och formatet.
- Medioker grafik, saknar optisk läsare.
Betyg: 8

3d Mark 2003: 1 094 poäng.
Videokonvertering: 4 min 22 sek.
Bildbearbetning: 3 min 58 sek.
Musikkonvertering: 1 min 32 sek.

Jämfört med: Fujitsu Siemens Lifebook C1410
3d Mark 2003: 1 335 poäng.
Videokonvertering: 4 min 37 sek.
Bildbearbetning: 4 min 33 sek.
Musikkonvertering: 1 min 9 sek.