Fildelningsnätverket The Pirate Bay har startat en kampanj för att samla in pengar av sina besökare. Pengarna ska användas till at köpa Sealand, en havsplattform utanför Storbritanniens kust, som från början byggdes som en utpost för försvaret under andra världskriget.

Invånarna på den lilla plattformen har själva utnämnt Sealand till en suverän stat, och genom att köpa "landet" och placera sina servrar där hoppas Pirate Bay komma runt upphovsrättslagar.

Men planerna totalsågas av den brittiska professorn Robin Churchill vid Dundee University. Enligt honom är Sealands påstådda suveränitet "absurd".
– Den ligger inom 12 engelska mil från den brittiska kusten. Det betyder att brittiska lagar gäller, även upphovsrättslagar, säger Robin Churchill till The Register.

Robin Churchill påpekar också att inga andra länder i världen erkänner Sealand som en suverän stat.

Dessutom kan de köpsugna piraterna stöta på patrull i annan form. Det är inte säkert att Sealands egna lagar tillåter dem att ta över plattformen.

– Det är inte säkert att vi får sälja Sealand till Pirate Bay, säger mäklarfirman som sköter transaktionen i ett uttalande. Ett av villkoren som invånarna har ställt är att det inte sker några aktiviteter på Sealand som kan uppfattas som en handling mot Storbritannien.

Här kan du läsa mer om Sealand.
Och här kan du läsa om Pirate Bays köpplaner.