Någon vet mer om dig än du trodde var möjligt. Din webbläsare lämnar inte ut särskilt mycket information när du surfar på nätet, men den information som lämnas ut kan avslöja var du bor, vilken internet-operatör du har och hur din dator ser ut.

Vill det sig illa kan en webbplats du besöker i smyg ta reda på vilka andra sajter du besökt och vilken typ av information du sökt efter på Google.
Mest skrämmande är inte hur mycket information som går att samla om dig och dina surfvanor, utan hur lätt det är. Det är så lätt att du kan göra det själv, följ bara stegen nedan.

De vet var du bor!
Öppna din webbläsare och skriv www.google.com i adressfältet. När du trycker Retur kommer sidan som visas vara den svenska Google-sidan, www.google.se. Hur kan Google veta att du bor i Sverige?
Google kan inte bara lista ut i vilket land du bor, utan även i vilken stad. Och det kan andra sajter göra också. Tekniken som gör det möjligt kallas för geo-location eller geo-identification.

Det finns företag som specialiserat sig på att hjälpa webbplatser att koppla geografisk information till ip-adresser. Företagen har stora databaser med information om var bland annat routrar och servrar är placerade och vilka ip-adresser dessa har.
Även om din ip-adress inte finns med i databasen kan företagen ändå göra en (mycket) kvalificerad gissning om svar du bor någonstans.
– Den här tekniken blir allt mer sofistikerad och i framtiden blir det säkert möjligt att göra ännu noggrannare positionering med hjälp av ip-adressen, säger Magnus Lindkvist som är säkerhetsansvarig på Microsoft.

Det finns flera webbplatser där du kan pröva hur lätt det är att ta reda på var din ip-adress ”bor”. Prova www.ip2location.com så ska du se att den förmodligen listar ut i vilken stad du bor. Besöker du i stället www.ipligence.com så ser du på en karta eller satellitbild var du bor någonstans.

De vet hur du surfar
www.ip2location.com visas även information om din internetoperatör. Artikelförfattaren har bredband via kabel-tv vilket sidan lyckas lista ut. Men, genom att använda Whois går det att ta reda på mer information om vem din internet-leverantör är.

Whois är, enkelt förklarat, en katalog med information som bland annat gör det möjligt att ta reda på till vilken internetleverantör en viss ip-adress hör.
Gå till adressen ipkoll.se/natverkstjanster/whois och mata in din ip-adress (din ip-adress visas högst upp på sidan).
Som du ser går det nu enkelt att ta reda på vem din internetleverantör är.


De vet hur din dator ser ut

När du besöker en webbplats lämnar din webbläsare ut information om din dator. Tanken är att webbplatsen ska kunna använda den informationen för att anpassa webbsidorna för just dig.

Informationen som lämnas ut är vilken webbläsare du använder, vilket operativsystem du har samt vilken upplösning och hur många färger din bildskärm är inställd att visa. Gå till sidan www.spyber.com för att se hur mycket information som vilken webbplats som helst kan ta reda på om din dator.

De ser vad du söker efter
Det amerikanska säkerhetsföretaget Spi Dynamics gjorde nyligen ett chockerande avslöjande: Med enkla medel kan en webbplats ta reda på vilka sökningar du gjort på internet och vilka webbplatser du besökt.
Men vänta, du behöver inte ta fram saxen för att klippa av nätverkssladden riktigt än. Tekniken kan inte ta reda på alla sajter du besökt eller alla sökningar du gjort utan kan endast användas för att bekräfta att du besökt en viss sajt eller gjort en viss sökning.

Spi Dynamics menar att det är illa nog och ger ett skrämmande exempel på hur tekniken skulle kunna användas. FBI skulle i smyg kunna kontrollera om en person som besöker dess webbplats vid något tidigare tillfälle har gjort en sökning på ordet bombtillverkning på exempelvis Google och skulle i så fall kunna registrera personens ip-adress.

På företagets webbplats finns en sida som demonstrerar tekniken: www.spidynamics.com/spilabs/js-search. Gör först en sökning på Google.com (inte Google.se). Ange därefter samma sökord på Spi Dynamics sida.
För att skydda dig mot det här hotet måste du helt enkelt tömma eller stänga av historiken i din webbläsare.

De kan se ditt klippbord
Visste du att en webbplats kan se vad som finns i ditt klippbord i Windows? Inte? I så fall är det bäst att du tänker dig för nästa gång du klipper eller kopierar information i Windows, annars riskerar du att någon webbplats du besöker snappar upp den informationen utan att du vet om det, åtminstone om du har Internet Explorer 6.

Skriv in en bit text i Word eller Anteckningar, markera texten och tryck Ctrl+C för att kopiera texten till klippbordet.
Öppna din webbläsare och gå till adressen www.spyber.com. En bit ned på sidan visas nu innehållet i ditt klippbord.
”Som du ser ska du aldrig ha någon viktig personlig information, som användarnamn, lösenord eller kontonummer i klippbordet eftersom det är väldigt lätt för andra att se den informationen”, varnar webbplatsen. Vi kan bara hålla med.

De vet när du läser nyheter
Köper du en tidning i kiosken kan inte förlaget som ger ut tidningen veta om du över huvud taget kommer att läsa den. Ännu mer omöjligt är det för förlaget att ta reda på vilka artiklar du i så fall läser och var du är när du läser tidningen.
Men prenumererar du på nyhetsbrev som du får via e-post är läget precis det motsatta och företaget som står bakom nyhetsbrevet kan enkelt få reda på exakt när du läste nyhetsbrevet, var du då befann dig och vilka artiklar du läste. Hur är detta möjligt?

I nyhetsbrevet i din inkorg finns det en mycket speciell bild. Den är pytteliten, bara 1 x 1 pixel, och är dessutom genomskinlig. Varför? Jo, för att du inte ska se den.

När du tittar på nyhetsbrevet i din webbläsare hämtas den ”osynliga” bilden från en webbserver som registrerar vem som hämtat bilden. På så sätt vet företaget vem som öppnat nyhetsbrevet och när han eller hon öppnade det.
Eftersom företaget nu känner till din ip-adress är det en smal sak att därefter spåra vilka länkar du klickar på i nyhetsbrevet för att på så sätt få reda på vilka artiklar du är intresserad av.

Den här spårningstekniken används i många nyhetsbrev. Se efter om tekniken används i något av de nyhetsbrev du prenumererar på. Välj att visa nyhetsbrevet som html-kod, i Outlook 2003 högerklickar du på nyhetsbrevet och väljer Visa källa. Sök sedan på gif och leta efter en gif-bild som hämtas från en annan webbplats än den som ger ut nyhetsbrevet. Bilden har ofta en misstänkt lång adress.

– Tekniken används även av spammare för att ta reda på vilka e-postadresser som är aktiva. Öppnar du ett spam, hämtas den osynliga bilden, och spammaren vet att du använder ditt e-postkonto. Resultatet blir att du förmodligen kommer att få ännu mer skräppost eftersom aktiva mejladresser är värda guld för spammarna, berättar Magnus Lindkvist.