I Tyskland, Frankrike, Norge och Finland arbetas det just nu flitigt med att få Apple att lätta på den intima relationen mellan Itunes och Ipod. Detta för att öppna för fler musiktjänste- och mp3-spelarleverantörer. Det rapporterar nyhetsbyrån IDG News Service.

Tidigare har flera kampanjer drivits från olika håll i detta ärende, men utan effekt. Genom att gemensamt angripa frågan tror sig nu organisationerna kunna öka trycket på Apple.

– Flera konsumentorganisationer i Europa har agerat på egen hand mot Apples policy att låsa Ituneskunder till en särskild mp3-spelartyp, nämligen Ipod. Genom att gå samman, tror vi att vi kommer kunna öka pressen på Apple och få dem att gå med på våra krav, säger Katia Mrowka från Federation of German Consumer Organizations, en av organisationerna som deltar i projektet.

För närvarande sitter de även i samtal med myndigheter och organisationer i Sverige, Danmark och Storbritannien. Allt för att ena de europeiska konsumenterna i denna fråga

Högst upp på dagordningen är interoperabilitet, det vill säga att kunderna ska kunna köpa musik via Itunes och sedan spela upp den på vilken enhet som helst, utan att behöva använda sig av krångliga konverteringsrutiner.

I dagsläget kan man lösa problemet genom att ladda hem musiken, bränna den till en skiva och rippa den tillbaka till ljudfiler i datorformat. Därefter kan musiken föras över till i princip vilken mp3-spelare som helst.