Pirat-tv-kortens tid är förbi. Nu kommer morgondagens tv-pirater, och redan i dag erbjuds du livesändning av flera tusen tv-kanaler direkt till din webbläsare.

På sajter som Mediahopper, Channelchooser och Tvbunker erbjuds du ett överflöd av tv-kanaler, både fria och piratsända. Mest populärt tycks vara att kolla in betal-tv-kanalernas sportsändningar via strömmande video.

Fenomenet med piratsändningar av strömmande tv är kraftigt växande och i takt med att tillgången till snabbt bredband ökar blir det givetvis fler och fler som kan komma åt den här typen av piratmaterial. I Sverige har tv-branschen ännu inte agerat mot det nya tv-hotet men inom kort räknar man med att ha formulerat en strategi.

– Vi hade ett seminarium i november där organisationen Stop bjöd in tv-bolagen. På mötet fokuserade vi just på detta och vi kommer att ha ett nytt möte i början av mars. Det här med streaming har fallit lite mellan stolarna tidigare, men nu dyker det upp överallt nu, och det finns givetvis stora kommersiella intressen inblandade, säger Anders Braf, på den skandinaviska tv-organisationen Stop.

Få svenska innehållsleverantörer drabbade
Även om fenomenet med strömmande tv funnits i flera år har det hittills fört en tynande tillvaro på nätet. Men nu stiger antalet användare kraftigt och flertalet betaltjänster har dykt upp, där du för en relativt låg månadskostnad får tillgång till strömmande tv. I Sverige är det ännu så länge enbart Canal Plus som vid ett fåtal tillfällen fått sina betal-tv-sändningar utlagda på nätet.

– Vi bevakar självfallet utvecklingen och i det fall vi hittar en sida där vårt material distribueras olagligt kommer vi att agera. Samtidigt försöker vi agera genom att själva erbjuda våra kanaler på nya plattformar. Jag tror att de allra flesta vill ha en stabil, laglig och bra tjänst, säger Karin Zingmark, pressansvarig på Viasat.

Även om problemet i dag inte är stort i Sverige har det uppmärksammats i andra länder. En organisation som är hårt drabbad är den brittiska fotbollsligan Premiere League, som sedan 2005 driver en egen kampanj för att stävja nätpiraterna.

Lagligt att titta – olagligt att lägga ut
Att titta på strömmande tv, oavsett om det är fria kanaler som tillåter dig att göra det, eller om det handlar om olovligt utsänd tv-ström, som exempelvis fotboll eller hockey som endast sänds via betalkanaler är inte olagligt. Åtminstone inte i Sverige.

När du tittar på strömmande media skapas nämligen bara en temporär kopia av materialet på din dator. Och enligt svensk lagstiftning behöver då inte förlagan vara laglig, som normalt gäller för privatkopiering.

– När det gäller just den här typen av temporära filer rör det sig om tillfällig kopiering och just sådana filer är inte begränsade till lagliga förlagor, som normalt gäller för kopiering för privat bruk. Det finns ingen sådan reglering i vare sig EG-direktiv eller i svensk lagstiftning. I Danmark däremot är lagstiftningen hårdare, där ska även tillfälliga kopior av teknisk karaktär komma från en laglig förlaga, förklarar Daniel Westman, som är doktorand i rättsinformatik på Stockholms universitet.

Att själv strömma ut upphovsrättskyddat material så att andra kan ta del av det är däremot olagligt.

Till sist också ett varningens ord. Flera av nätets tv-sajter kan innehålla skadligt material. Om du bestämmer dig för att besöka sidorna bör du se till att ha uppdaterade skydd i form av brandvägg, antivirusprogram och så vidare. Och givetvis ta med dig en jättelik ryggsäck med skepsis inför att aktivera Activex-kontroller, ladda ned programvaror och så vidare.

Här är några av sajterna som sänder tv via nätet:
www.euchannels.net
www.alluc.org
wwitv.com/portal.htm 
www.channelchooser.com