Microsofts viktigaste lansering någonsin har den kallats. Windows Vista. Operativsystemet är färdigt och under året kommer det att installeras på miljontals datorer. Och visst märks det att Microsoft har jobbat hårt på att leverera en produkt värdig sex års utveckling.

På flera områden lyckas man mycket bra – medan det i andra fall känns som att Vista egentligen inte alls är något att höja på ögonbrynen över.

Windows Vista finns i fem ­versioner, men vi fokuserar i första hand på de två konsumentversionerna Home Basic och Home Premium. Det vi kan slå fast med en gång är att Home Basic inte är någon bra uppgradering.

Microsoft har plockat bort ett flertal Vista-nyheter så att Home Basic ska fungera bättre på äldre datorer. Men då är det faktiskt bättre att behålla Windows XP. I Home Basic saknas bland annat Media Center, som du använder för att titta på tv och video, och det nya gränssnittet Aero Glass.

Med andra ord är Home Basic ungefär som att köpa en ny bil, men utan lack och med din inbytesbils gamla interiör.
Fokusera i stället på Windows Vista Home Premium. Här får du tillgång till fler program, Aero Glass och Media Center. Priset för den här versionen är bara drygt 500 kronor mer, pengar som är väl investerade.

Mycket bättre sökfunktion
Att installera Windows Vista är en fröjd. Redan Windows XP hade smidiga funktioner för att föra över gamla filer och inställningar och självklart finns dessa möjligheter kvar.

Vi noterar också att Vistas drivrutinsdatabas hittar en hel del av vår hårdvara, men i skrivande stund saknas fortfarande en del drivrutiner.

Väl inne i systemet flyter Vista på mycket bra. Vår testdator, som vi kört både med en och två gigabytes internminne har inga problem att hantera systemet. Däremot händer det att Vista stänger av Aero Glass mitt under pågående arbete när vi pluggar in en extra 19-tumsskärm till vår dators inbyggda grafikkrets.

Att arbeta i Vista är annars ett nöje. Operativsystemet svarar bra på kommandon och den nya sökfunktionen är mycket snabb. Apples lösning Spotlight känns visserligen lite smidigare men Vistas sökfunktion är trots allt en mäktig uppgradering mot den horribla sökningen i Windows XP.

Möjligheten att tagga, det vill säga sätta egna kommentarer på filer, ger dig garanterat bättre koll på dina filer framöver.
En irriterande detalj är att hårddisken arbetar väldigt mycket. Dels ska Vista uppdatera den indexeringsfil som håller reda på dina sökningar, dels är operativsystemet inställt på att automatiskt sköta defragmenteringar. Vår hårddisk får ibland fnatt och börjar läsa intensivt under en kortare period.

Windows Vista Home Premium innehåller många program, och de är lättöverskådliga och begripliga. Även om inget av dem kan mäta sig med de bästa tredjepartslösningarna kan vi konstatera att med Vista kommer du i dag riktigt långt utan att behöva köpa till några extraprogram.

Irriterande varningar
En av de stora nyheterna i Vista är funktionen Kontroll av användarkonto (user account control, uac). Den kraftigt förbättrade säkerheten kommer dessvärre till ett ganska högt pris.

Eftersom Vista varnar dig när okända filer körs eller vissa inställningar ska göras blir det ett hiskeligt klickande på varningsrutor av typen ”Vill du verkligen köra den här filen?”.
Sammanfattningsvis är Windows Vista en naturlig evolution av Windows XP och du som väntar dig en revolutionerande datorupplevelse blir troligen besviken.

Vi har stött på en hel del små buggar och du behöver definitivt inte hänga på låset hos din lokala handlare för att kapa åt dig ditt exemplar av Vista. Windows XP gör fortfarande ett mycket bra jobb och som vi noterat tidigare finns många av användarfunktionerna också tillgängliga för nedladdning till XP.

Men är du det minsta nyfiken på ett nytt och fräscht Windows, och har en modern pc, råder inget snack om saken. Krossa spargrisen och köp Windows Vista Home Premium.

Sammanfattning – Windows Vista:

Vista Home Basic

Cirkapris: Uppgradering: 1 200 kr. Fullversion: 2 500 kr.
Systemkrav: 800 MHz-processor, 512 MB interminne, Directx 9-kompatibel grafikkrets.
Omdöme: Att byta till Windows Vista utan att få Aero Glass och Media Center är ganska meningslöst. Att behålla Windows XP är ett bättre val, och betyget blir därefter.
Betyg: 5 av 10

Vista Home Premium
Cirkapris: Uppgradering: 1 900 kr. Fullversion: 2 900 kr.
Systemkrav: 1 GHz processor, 1 GB internminne, grafikkrets med 128 MB minne, stöd för Directx 9, Pixel Shader 2.0,
minst 15 gigabyte ledigt på hårddisken, dvd-rom, ljud­utgång, internetanslutning.
Omdöme: Innehåller det mesta du behöver ur Vista till en rimlig prislapp. Lär bli den vanligaste versionen.
Betyg: 8 av 10

Vista Ultimate
Pris: Uppgradering: 3 200 kr. Fullversion: 4 900 kr.
Systemkrav: Samma som Home Premium.
Omdöme: För dyrt. Du får en del extrafunktioner, men du som använder datorn för hemmabruk behöver inte Ultimate.
Betyg: 7 av 10

Fakta

 • Små förändringar i navigationen gör underverk i ditt dagliga arbete.
 • Grafiska gränssnittet Aero Glass gör det roligt att köra Vista.
 • Kraftigt förbättrad säkerhet genom hela systemet.
 • Möjligheten att ge tillfälliga administratörsrättigheter till vanliga användare via användarkontrollen.
 • Många inbyggda program för ditt dagliga arbete. Exempelvis
 • e-post, bildbehandling, dvd-bränning med mera.
 • Virtuella mappar, alltså möjligheten att spara sökningar som mappar, kommer äntligen i Windows.
 • Sidpanelen med Gadgets. Riktigt bra verktyg för småprogram. Vi väntar med spänning på tusentals nyttiga Gadgets.
 • Readyboost (för att utnyttja usb-minnen bättre) och Superfetch (för att starta vanliga program snabbare) ger dig extra prestanda.
 • Media Center är numera inbyggt. Ett givet val för Microsoft som fortfarande håller taktpinnen när det gäller koppling mellan dator och tv framför Apple.
 • Bitlocker för dig som är paranoid. En funktion för att kryptera hela din hårddisk som ger dig ett mycket bra skydd om din dator exempelvis skulle bli stulen. (Finns bara i Ultimate-versionen).

...och 5 svagheter

 • Kräver mycket dator. Inget problem om två år men i dag finns många datorer som inte orkar att veva runt Windows Vista på ett tillfredsställande sätt.
 • Många drivrutiner saknas. Trots att Microsoft slagit på stora trumman för de över 30000 drivrutinerna i systemet är det inte tillräckligt. Många saknas, och kommer först på sikt. Du måste med andra ord ha tålamod att vänta.
 • Systemkrascher. Till skillnad från Windows XP, som är stabilt som sten, kraschar Windows Vista med jämna mellanrum. Acceptera det eller vänta ett år tills de flesta barnsjukdomar försvunnit.
 • Ingen revolution. Windows är fortfarande Windows. Trots ny snygg kostym saknas de där revolutionerande funktionerna som i grunden ändrar vårt sätt att jobba med pc:n.
 • Kontroll av användarkonton. Säkerhet i all ära men de ständiga dialogrutorna är ett problem. Avvägningen mellan användar­vänligt och säkerhet måste slipas på ytterligare. Jag blir snart galen