Det här kan ses som en hyllning till funktionalitet. De här sajterna är inte de sexigaste, fräckaste, hippaste eller roligaste på nätet. Men de gör ditt och miljoner andras liv lite enklare

PC för Alla listar här Sveriges 5 smartaste sajter.

Bubblare: Att en liten siffra kan vara så svår att hålla koll på...
Det är omöjligt att hålla reda på vad det är för vecka. Helt omöjligt. Den här sajten kom inte in på listan, men är så genialisk i sin enkelhet att den bara måste nämnas i det här sammanhanget. Vecka.nu har en enda uppgift att fylla, och den gör det med all heder.
Vecka.nu, www.vecka.nu
Betyg, innehåll: 4 av 10
Betyg, gränssnitt: 10 av 10

5: Födelsedagsfixaren
När Birthday.se lanserades möttes sajten av en hel del hård kritik. Ett feltänk i upplägget gjorde att en massa känsliga hemadresser plötsligt blev tillgängliga för alla.
Nu är det fixat, och Birthday.se – som hjälper dig att hålla koll på dina vänners och ovänners födelsedagar – har visat sig vara en riktigt genomtänkt sajt, med en massa små finurliga features.
Birthday.se, www.birthday.se
Betyg, innehåll: 7 av 10
Betyg, gränssnitt: 6 av 10

4: Allt tråkigt på samma ställe
Myndighetssverige har under många år haft ett föredöme på nätet. Skatteverket ligger fortfarande mycket långt fram med sin fullproppade webbplats. Förutom all tråkig information du nånsin kan tänkas vara på jakt efter, har Skatteverket en rad smarta e-tjänster som gör att du kan utföra flera sorters ärenden hemma från soffan. Minus för ett rörigt gränssnitt – som dock har blivit bättre på sistone!
Skatteverket, www.skatteverket.se
Betyg, innehåll: 9 av 10
Betyg, gränssnitt: 5 av 10

3: Lätt att hitta rätt
I och med nylanseringen för några veckor sedan återtog Eniro tätplatsen framför pigga konkurrenten Hitta.se. Nu är de olika tjänsterna på Eniro tätare knutna tillsammans, och det är enklare än någonsin att hitta rätt telefonnummer, karta, webbplats eller företag.
Men för guds skull Eniro, pensionera de störiga små tomtarna!
Eniro, www.eniro.se
Betyg, innehåll: 8 av 10
Betyg, gränssnitt: 7 av 10

2: Konsumentmakt!
Få tjänster har gett så mycket makt till konsumenten som prisjämförelsesajterna. Med bara några knapptryck kan du inte bara hitta det bästa priset på en produkt, utan även hitta recensioner, skriva egna recensioner och läsa omdömen om återförsäljaren. Bäva månde oseriösa handlare!
Det finns många bra prisjämförelsesajter där ute, men när PC för Alla gjorde en stor jämförelse i höstas blev Pricerunner bäst i test.
Pricerunner, www.pricerunner.se
Betyg, innehåll: 8 av 10
Betyg, gränssnitt: 7 av 10

1: All världens kunskap
Det är egentligen ingen tvekan om saken. Wikipedia är inte bara Sveriges, utan hela världens bästa sajt just nu. Att låta alla världens människor dela med sig av all sin kunskap är en så fantastisk, så demokratisk och så mäktig idé att den är själva sinnebilden av allt som är så förbannat bra med internet. Visst är det en härlig tid vi lever i?
Svenska Wikipedia, sv.wikipedia.org
Betyg, innehåll: 10 av 10
Betyg, gränssnitt: 7 av 10

Den förbjudna favoriten...
Sveriges i särklass mest kontroversiella och omdebatterade webbplats. Oavsett om The Pirate Bay är olaglig eller inte, eller omoralisk eller inte, så har piratkillarna lyckats väl med sin affärsidé. En av världens mest besökta sajter är det, och Pirate Bay är ett av få företag som faktiskt lyckas tjäna pengar på folks ovilja att betala för musik, film och programvara.
Ett superenkelt gränssnitt, och allt innehåll du nånsin kan tänkas behöva, gör att The Pirate Bay trots allt måste nämnas när Sveriges smartaste sajter räknas upp, trots det moraliskt tveksamma konceptet.
The Pirate Bay, thepiratebay.org
Betyg, gränssnitt: 9 av 10