Du kliver in i den tomma fjällstugan. Luften är klar och himlen blå, men frågan är om vädret kommer att bestå? Du slår på din bärbara dator, surfar in på SMHI:s hemsida och får snabbt svar på hur ni ska planera resten av semestern.

Trots att stugan varken har el eller telefon – och givetvis inget bredband – kan du surfa nästan lika snabbt som hemma. Bredbandet har blivit mobilt, och förklaringen är 3g-teknikens utbyggnad. Genom att plugga in en liten dosa i din bärbara dator kan du surfa var du vill, oavsett om du söker dig till den svenska fjällen eller den spanska öknen.
– Folk har blivit vana vid att alltid kunna ha tillgång till internet, det är därför de här tjänsterna börjar bli intressanta nu, säger Ellen Hellstadius som är produktansvarig för Tele 2:s mobila bredband.

3g står för ”tredje generationens mobil­telefoni” och är efterträdaren till dagens mobilsystem gsm. Den stora skillnaden handlar om hur mycket information nät­verket klarar av att överföra. Gsm är gjort för röstkommunikation, vilket kräver ganska lite information.

3g är däremot även skapat för videotelefoni, och då ställs betydligt högre krav. Det betyder även att 3g är perfekt för att surfa på internet, för på samma sätt som nätet klarar av ljud och video hanterar det förstås även text och bild.

Den maximala hastigheten i 3g-näten ligger på 384 kilobit per sekund. Det kan jämföras med de 512 kilobit per sekund som fortfarande är en vanlig hastighet för adsl- eller kabel-tv-abonnemang. Det går även att öka hastigheten i 3g-nätet så att du kan surfa med en hastighet av över tre megabit per sekund (se faktaruta).

Du kan naturligtvis använda din 3g-telefon för att surfa, men det här är ingen jättebra lösning. Telefonen saknar ju mus, tangentbord och en ordentlig skärm – och att surfa via en dator är förstås mycket smidigare. Det är med andra ord inte konstigt att fler och fler vill flytta 3g-surfandet från telefonen till datorn.
– Du kan använda din bärbara eller stationära dator och surfa precis som vanligt, säger Ellen Hellstadius på Tele2.
Att surfa via 3g-nätet har varit möjligt länge – men i början var du tvungen att använda telefonen. Du fick alltså koppla ihop telefonen och datorn, och att få det att fungera var krångligt. Eftersom abonnemangen var till för röstkommunikation blev det också dyrt att surfa.

Nu har telefonbolagen insett att många vill kunna surfa utan telefon, och alla de fyra 3g-operatörerna har numera specialabonnemang för mobilt bredband. De bygger på att du kopplar ett så kallat 3g-modem till datorn och att du stoppar in sim-kortet i modemet. Du använder alltså inte ditt vanliga telefonabonnemang utan tecknar ett som är skräddarsytt för just internet.

Du betalar inte någon minutavgift. I stället baseras priset på hur mycket information du hämtar hem. Som du ser i vår tabell nedan varierar priset kraftigt, så det är viktigt att välja ett abonnemang som passar just ditt beteende. Väljer du fel kan du få en månadsräkning på över 100 000 kronor!

3g-modemet kan se ut på två olika sätt. Det vanligaste är pc-kort (kallas även pcmcia eller pc card), något som finns på de flesta bärbara datorer. Du sticker in kortet i datorn, och det enda som sticker ut är en liten antenndel. Nackdelen är att pc-kortet inte kan kopplas till en stationär dator eller de kompakta bärbara som saknar pc-kort. Därför har mobil­operatörerna börjat ta fram 3g-modem som kopplas till usb-kontakten. Fördelen är att de fungerar på alla datorer. Som regel krävs inte ens någon installations-cd eftersom alla filer som behövs lagras på usb-pinnen.

PC för Alla har testat de mobila bredbands­abonnemangen från samtliga fyra 3g-operatörer. Vårt test visar att tekniken fungerar fantastiskt bra – om omständigheterna är goda. Att sitta på en uteservering i en storstad går utmärkt. När vi surfade utomhus i Stockholms innerstad kom vi i samtliga fall upp i hastigheter på över 300 kilobit per sekund. Det räcker för de flesta vardagliga surfbehov. När vi gick in i den betongbyggnad där PC för Allas redaktion ligger tog det däremot stopp. Vi fick samma hastighet som med ett vanligt telefonmodem: runt 60 kilobit per sekund. Samma sak hände när vi testade i en gammal sekelskifteslägenhet med tjocka väggar. Racerfart på balkongen. Snigeltakt i lägenheten.
– Ja, tjocka väggar försvårar 3g-täckningen, det är svårt att komma ifrån, erkänner Ellen Hellstadius på Tele2. Men det är få kunder som upplever detta problem.

Ett annat problem är 3g-täckningen. Visserligen har runt 95 procent av Sveriges befolkning tillgång till 3g, men med tanke på hur glesbefolkat vårt land är finns det fortfarande stora luckor på landsbygden och i områden som ligger i ”radioskugga”.

Det är också viktigt att komma ihåg att 3g-nätets kapacitet påverkas av hur många människor som använder det för tillfället. Hastigheten kan alltså variera trots att du sitter på en och samma plats.

3g-bredband är långt ifrån någon universallösning, och i många lägen finns det bättre teknik. I framför allt många storstäder skapas det så kallade surfzoner där det går att surfa trådlöst med sin bärbara dator.

Om det finns ett sådant trådlöst nätverk finns det ingen anledning att använda 3g. 3g kan däremot vara ett bra komplement när trådlösa nätverk saknas.
– Stirra dig inte blind på tekniken och gör det enkelt för dig, råder Ellen Hellstadius. Det finns massor med olika varianter och möjligheter – ett smörgårdsbord står uppdukat. Det intressanta med mobilt bredband är att du kan surfa snabbt nästan överallt.

Ja, till och med i en öde fjällstuga under vinter­semestern eller i den spanska öknen.

  3 Tele2 Telenor Telia
Tjänst 3mobilt bredband Mobilt bredband Mobile Connect Card Connect
Startkostnad (fast/rörligt)
99kr*/ 1094kr 1290kr/ 1290kr 0kr**/ 2245kr 250kr**/ 1369kr**
Månadsavgift
(fast/rörligt)
499kr/199kr 499kr/169kr 519kr**/0kr 585kr**/50kr**
Trafik som ingår med rörligt pris
 1gb  1gb  0gb  0gb
Överskjutande trafik vid rörligt pris 1:49kr/mb 1:49kr/mb 15kr/mb 12:50kr/mb
Bindningstid 18 månader* 12 månader 12 månader 12 månader
Hastighet
vid dåliga förhållanden
Ner:
50 kbit/s
Upp:
49 kbit/s
Ner:
116 kbit/s
Upp:
58 kbit/s
Ner:
25 kbit/s
Upp:
22 kbit/s
Ner:
60 kbit/s
Upp:
57 kbit/s
Hastighet
vid bra förhållanden
Ner:
355 kbit/s
Upp:
58 kbit/s
Ner:
335 kbit/s
Upp:
57 kbit/s
Ner:
348 kbit/s
Upp:
58 kbit/s
Ner:
335 kbit/s
Upp:
58 kbit/s
Teknik Pc-kort/usb Usb Pc-kort/usb Pc-kort
Operatörslåst Ja Nej Nej Ja
Betyg  8/10 9/10
6/10
6/10
* 2495 utan bindningstid
** 100 kronor extra under de första 12 månaderna

Fakta

Finns 3g där jag vill surfa?
Utbyggnaden av 3g-näten har gått långsammare än planerat. Trots operatörernas löften saknar stora delar av Sverige fortfarande 3g-täckning. Är du osäker kan du gå in på Post- och telestyrelsens hemsida www.pts.se. Här kan du se exakt var i Sverige 3g-sändarna finns. Du kan både söka via kartor och skriva in enskilda adresser. Du får även information från respektive operatör.

Om du befinner dig i ett område utan 3g surfar du i stället på det gamla gsm-nätet. Hastigheten blir då låg – runt 60 kilobit per sekund. Det här är lika lite som ett vanligt telefonmodem.

Vilken av operatörna har bäst 3g-täckning?
3g-operatörerna har byggt upp sina egna nät individuellt. Det betyder att den som har exempelvis 3 kan ha perfekt 3g-täckning på en punkt där Telenor saknar täckning – och vice versa. Undantaget är Tele2 och Telia som har byggt ett gemensamt 3g-nät. Mellan dem är det med andra ord ingen skillnad i täckning.

Vilket 3g-nät som är bäst varierar från plats till plats. Ett stort, jämförande test som tidningen Mobil gjorde visar att Telia och Tele 2 generellt har den bästa täckningen.

Kan jag surfa utomlands?
Ja, 3g finns i många länder, främst i Europa. De svenska tele­operatörerna har så kallade roamingavtal med bolag i andra länder, och dessa gör att du kan surfa utomlands. En varning är dock på sin plats. Att surfa utomlands är riktigt dyrt. Du kan få betala uppåt 25 kronor per megabyte! Ska du vara i ett och samma land en längre tid blir det som regel billigare att skaffa ett lokalt 3g-abonnemang.

Hur mycket kostar det att surfa?
Det kan vara svårt att uppskatta hur mycket det kommer att kosta att surfa via 3g-nätet. Lite vägledning kan du få av att en gigabyte motvarar summan av följande:
... skicka och ta emot 2 000 mejl och 140 foton
... surfa till 1 000 vanliga hemsidor
... använda internetbanken 60 gånger
... chatta 60 gånger
... lyssna på webbradio i 8 timmar
... ladda ned 80 låtar
(Källa: Tele2)

Kan jag ringa också?
De mobila bredbandsabonnemangen är till för att surfa med, och som regel kan du inte använda dem för att ringa vanliga telefonsamtal. Däremot kan du förstås skicka sms och mms (bildmeddelanden) från datorn. Du kan även använda exempelvis Skype för att ringa via internet.

När du tecknar ditt abonnemang får du ett sim-kort och ett 3g-modem. Om det är av usb-typ behöver du bara plugga in det i datorn och följa installationsanvisningarna. Väljer du ett pc-kort måste du köra ett installationsprogram från en cd-skiva. Oavsett vilken lösning du väljer får du ett speciellt program på datorn. Om du låter det starta och logga in dig automatiskt är det bara att börja surfa så snart du slår på datorn.

Tycker du att 384 kilobit per sekund är för långsamt? Med nya ”turbo-3g” surfar du 10 gånger så snabbt. Hemligheten är en utveckling av 3g-tekniken som kallas för hsdpa. Maxhastigheten är 3,6 megabit per sekund, och när
PC för Alla har testat tjänsten har vi kommit upp i runt
2 megabit per sekund.

Än så länge är 3 den enda operatör som erbjuder sina kunder turbo-3g, och den är begränsad till Stockholm samt delar av Göteborg och Malmö. Till sommaren ska dock 50 procent av befolkningen ha tillgång till turbo-3g.
Obegränsad turbo-surf kostar 699 kronor i månaden hos 3, alltså lite mer än standard-3g som kostar 499 kronor.

Priser och abonnemangsvillkor var aktuella när testet genomfördes, och kan ha förändrats sedan dess.