Plötsligt trillar det in ett spännande litet paket i testlabbet. Det blir nästan slagsmål över vem som ska få testa. Jag öppnar paketet och håller snart en usb-förlängare i mina händer.

Den består av två enheter, två svarta donglar med ethernet respektive usb-in- och utgång. Den ena med usb-kontakt ansluts till datorn och den andra med usb-ingång ansluts till produkten. Mellan dessa monterar du sedan en lång och härlig ethernetsladd (en sådan som du kopplar till internetuttaget, ingår inte) och vips så förlängs kopplingen mellan en dator och en usb-enhet.

Övervaka din hall
En pryl som du ansluter till din dator med usb kan exempelvis vara skrivare, en webbkamera, en hårddisk och ja, egentligen vad som helst som drivs med eller utan separat strömkälla. För i vissa fall driver usb-kopplingen produkten – det kan exempelvis vara mindre externa möss, hårddiskar, kaffemuggsvärmare och tangentbord. Sådana saker fungerar definitivt att koppla till datorn via förlängningssladden.

Vi testar att ansluta en mus fem meter bort från datorn. Det är fullständigt onödigt, men fungerar fint. På samma sätt kan du faktiskt montera en usb-driven webbkamera på långt avstånd från datorn för exempelvis övervakning av hallen, ett sammanträdesrum eller soprummet.

Längden på den anslutna ethernet kabeln är den begränsande faktorn och ethernetsladdens längd får inte vara längre än 45 meter enligt tillverkarens specifikationer.

Överföringshastigheten är inte världens bästa då tekniken som används är usb 1.1. Idag är ju usb 2.0 mer eller mindre standard på ny utrustning.

Bra är dock att förlängningen inte kräver någon form av installation eller extra strömförsörjning. Men priset är högt för två plastbitar vars komponenter gissningsvis inte går loss på mer än några tior.

Plus: Praktiskt. Smart
Minus: Lite dyr.
Betyg: 6 av 10

Fakta

Tillverkare/kontakt: Eksit Data, 0340-69 06 70, www.eksitdata.se
Systemkrav: Windows, Mac OS, Sun OS.
Specifikation: Usb 1,1, nätverkskontakt.
Cirkapris: 600 kronor.