Lexmark x9350 är en mångsidig multimaskin med allt från fax till kopiering, bildinläsning till renodlade fotoutskrifter.

Från håll ser den imponerande ut. Plastdetaljer på fronten är klarlackade medan vissa delar är täckta med silverfärg för att ge intrycket av att vara borstad aluminium. Det är ett bra försök, tyvärr blir det lite patetiskt och billigt. Om du vill imponera på dina kunder eller kompisar bör du hålla dem på avstånd från apparaten – för plastigheten märks omgående.

I fronten sitter ett gäng anslutningar för usb- och olika minneskort – självklart har den också Pictbridge. På ovansidan sitter också en färgskärm där du kan hantera och manövrera maskinen. I äkta Lexmarkmanér är gränssnittet enkelt och smidigt att handha.

Lexmark 9300 har många anslutningsmöjligheter – ansluta den till i ditt nätverk antingen via ethernet eller via wlan (jajamen, det sitter en liten antenn på baksidan). Installationen är vidare enkel och smidigt. Medföljande handböcker är pedagogiska och smarta oavsett anslutningsteknik. Följ dem steg för steg så är risken att göra fel relativt liten.

Långsamma utskrifter

Antalet färgpatroner är två – svart och färg – och de är enkla att montera. Vi testar att skriva ut en riktigt färgtung bild på A4. Maskinen gnäller likt ett plåtat husdjur när den skrivarmunnen spottar ut bläcket på pappret. Och tid tar det, tyvärr. Vi klockar tiden för en riktigt färgtung utskrift till cirka 1 minut och 20 sekunder per utskrift. En inte lika färgtung tar cirka 45 sekunder – en svartvit färgutskrift med text över hela sidan tar 23 sekunder att få ut.

Ur färgpatronen får vi totalt får vi ut 47 färgsidor och då är bildernas färgtäckning hög, runt 80 procent – enligt Lexmark går det att få ut 300 (A4) med 15 procents färgteckning.

Priset per utskrift blir enligt vår test ca 4,80 kr för färgutskrifter och för svartvita utskrifter 0,80 kronor (drygt 300 sidor per patron enl. vårt test men den ska klara 500 enligt Lexmark). Det går även att byta ut den svarta färgpatronen mot en renodlad fotopatron och få 6-färgsutskrifter. Patronerna innehåller för övrigt Evercolor 2-bläck som gör utskrifterna både vattenresistenta och kladdfria.

Bildkvalitet över förväntan
Bildkvaliteten är för att vara en multimaskin faktiskt helt okej, visst kan du bilderna se var skrivarhuvudet bytt rad, men då måste du titta ganska noggrant.

Vidare är kopieringsfunktionen över förväntan. Dock sker en avmattning i färgintensiteten, men i övrigt är textsidan vi testar att kopiera skarp och fräsch.

X9350 är långt ifrån perfekt, men så blir det i princip alltid när man samlar allt på en och samma plats. Om du vill ha en skrivare som pumpar ut närmare 20 sidor i minuten måste du leta efter någon annan, i en helt annan prisklass. Men söker du en multimaskin för det lilla kontoret där det räcker att pappersmataren bara rymmer 50 ark – och det inte gör något att det tar några minuter att skriva dokumenten, ja då är det här något för dig.

Plus: Många funktioner. Wlan. Mångsidig utskrift.
Minus: Plastig. Långsam.
Betyg:

Fakta

Tillverkare: Lexmark.
Kontakt: Inwarehouse, 664 46 00, www.inwarehouse.se
Teknik: Termisk bläckstråleskrivare.
Funktioner: Bildläsare, kopiering, fax, utskrifter (duplex),
Gränssnitt: Usb, ethernet, wlan.
Ljudnivå vid drift: 52 dBA.
Papperstorek: Max A4.
Skanningsupplösning, optisk: 1 200 x 4800 dpi
Utskriftsupplösning: 4 800 x 1 200 dpi.
Pris/utskrift (färg): 4,80 kronor.
Pris/utskrift (svartvit): 0,80 kronor.
Antal utskrifter/minut (färg): 1,3.
Antal utskrifter/minut (text): 3.
Mått: 46,5 x 26,9 x 38,4 cm.
Vikt: 9 kg.
Garanti: 1 år.
Cirkapris: 2 500 kronor.
Läs mer: www.lexmark.se