Vill ni höra en hemlighet? Efter tio år som småföretagare är jag inte helt säker på vad som är debet och kredit. När Mona Sahlin och hennes vänner förra året beslutade att vi småföretagare skulle tvingas göra bokslut var jag mig beredd att flytta min lilla firma till Estland eller något mindre småföretagarfientligt land.

Men efter att ha köpt Visma Enskild Firma har jag trots allt beslutat mig för att stanna kvar. Programmet sköter nämligen allt tråkjobb åt oss bokföringsbimbos.

Digital kassabok
Visma Enskild Firma är anpassad för den som driver just en enskild firma. Även med de nya reglerna kräver nämligen den enskilda firman mindre administration än ett aktiebolag, och allt som inte behövs är bortplockat ur programmet.

Kärnan i programmet är en bokföringsdel, men jag som användare behöver inte hålla reda på debet och kredit. Det räcker att skriva in transaktionerna i en slags digital kassabok. Färgglada ikoner och tydliga rutor gör det lätt att fylla i rätt information på rätt ställe.

Det finns även ett inbyggt faktureringsprogram, och all information härifrån förs förstås direkt över till bokföringen. Och om du för över pengar mellan olika konton, eller gör ett kontantuttag, skriver du bara vad du gör så håller Visma Enskild Firma reda på hur det ska bokföras.

Lättare att deklarera
När det sedan är dags för självdeklaration är det mesta gjort. Nästan alla uppgifter som du behöver finns ju redan inlagda, och det enda du behöver göra är att skriva ut rätt blanketter.
Enkelheten är med andra ord det här programmets stora fördel.

Priset är den stora nackdelen. De 740 kronor du betalar för programmet räcker nämligen bara för ett års användning. Nästa år måste du med andra ord betala ytterligare 740 kronor för att kunna fortsätta använda det.

Att behöva betala igen och igen känns förstås surt, men för mig är det definitivt värt priset att slippa hålla reda på debet och kredit.

Plus: Oerhört lättanvänd. Innehåller alla verktyg en småföretagare behöver.
Minus: Licensen räcker bara ett år, sedan måste du betala 740 kronor igen.
Betyg:

Fakta

Tillverkare/kontakt: Visma SPCS, 0470-70 60 00, www.vismaspcs.se
Systemkrav: Pentium II, 128 MB ram, 50 MB ledigt hårddiskutrymme, Windows XP
Språk: Svenska
Support: 1 år
Cirkapris: 740 kronor
Läs mer: www.vismaspcs.se/enskildfirma