Ett missbruk som fallit i skymundan är e-postmissbruk. Åtminstone om vi får tro Marsha Egan som utarbetat en tolvstegsplan för att ta itu med missbruket. Det skriver nyhetsbyrån Reuters.

– Det här är ett stort problem, men många känner inte till det, säger hon.

Marsha Egan nämner en av sina klienter som inte ens kan gå förbi en dator, oavsett om det är hennes egen eller inte, utan att se efter om något nytt meddelande dykt upp i inkorgen. Andra vägrar numera åka på semester om de inte får tillgång till sina e-postkonton under ledigheten.

Det finns till och med exempel på folk som väntar på e-postmeddelanden med sådan längtan att de sen till slut efter några minuters väntan, om inget dykt upp, skickar sig själva ett.

Det första av de tolv stegen handlar om att våga erkänna sitt problem – att e-posten styr en och inte tvärtom. Andra steg handlar om att hålla inkorgen tom, och att inrätta regelbundna tider då man kolla sin inkorg.

Dessutom rekommenderas man ta itu med korta, enkla e-postmeddelanden direkt, medan man i de fall som till exempel kanske kräver längre svar och större ansträngning bör skapa separata filer.