Nokia E65 är en synnerligen kompetent 3g-telefon som är fullspäckad med finesser, en del nya och några som blivit uppdaterade.

Telefonen är av glidmodell, där överdelen skjuts framåt för att blotta knappsatsen. Knapparna är stora och tydliga. Skärmen är skarp som bara den och telefonen är väldigt liten med tanke på kapaciteten. Ett antal knappar ger dig snabb tillgång till favoritprogram och kontakter.

Snacka om konferens
Nokias första generation mobiler med wifi var omständliga att koppla upp sig med. Du var tvungen att ange kopplingspunkt så fort du ville ansluta till ett krypterat nätverk. Med E65 är det trådlösa livet enklare. Du markerar wlan-skanning och trycker på okej-knappen. Välj sedan Börja surfa och vips är du trådlös!

En annan intressant funktion är gruppverktyget. Det här är ett litet finurligt program där du kan skapa grupper, exempelvis dina arbetskamrater, som du sedan kan ringa konferenssamtal till. Alternativt skickar du sms till samtliga i gruppen. Telefonen hanterar automatiskt alla samtal. Visserligen måste du ha tjänsten samtal väntar aktiverad hos din operatör, denna brukar kosta runt 10 kronor per månad.

Pratande vädertant
En annan kul funktion går under det föga upphetsande namnet Kataloger. Det är kort och gott en webbtjänst där du kan hämta hem nya, ofta gratis, program till din telefon. Ett av dessa heter Worldmate och kan konvertera tre olika valutor samtidigt. Programmet kopplar upp sig och hämtar hem de senaste kurserna.

Telefonen kan också plocka hem väderrapporter, som du sedan kan få upplästa av en vädertant vid förutbestämda klockslag. Första gången det hände trodde jag att det satt en robot i köket då jag inte visste att jag aktiverat tjänsten.

Perfekt för webb
Nokia E65 hanterar rss-flöden, kan skala ned webbsidor till miniformat och har en inbyggd mejlklient som kan ansluta till såväl imap-konton som exchange-servrar.

Telefonen sitter också inne med ett snillrikt röstigenkänningssystem. I stället för att du manuellt spelar in röstmärken till alla dina kontakter lägger telefonen till dem automatiskt. Håll sedan en av telefonens knappar intryckt och säg namnet på den du vill ringa. Svårare är det inte. Telefonens aktiva vänteläge, där du kan se kommande påminnelser, missade samtal, inkomna sms och mycket mer gör att du inte behöver stega omkring i menyerna så fort du vill se vilka möten du planerat in.

Nackdelarna, då…? Jo, det finns några. Nokias telefoner verkar lida av bitröta. Efter ett tag lägger funktioner bara av, som röststyrningen till exempel. Ofta räcker det då med att starta om den, ibland måste du återställa hela telefonen.
Visserligen har Nokia ett bra program som medföljer som låter dig säkerhetskopiera hela telefonen till datorn. Men världens största telefontillverkare borde faktiskt buggtesta sina telefoner lite bättre och Series 60 är fortfarande ett segt operativsystem, även om det blir snabbare varje gång det uppdateras.

Plus: Bra format, många funktioner, prisvärd, wifi.
Minus: Buggig, segt operativsystem.
Betyg:

Fakta

Kategori: Telefon.
Tillverkare/kontakt: Nokia, 08-410 083 00, www.nokia.se
Systemkrav: Vill du synkronisera telefonen mot en pc krävs en dator med Windows 2000 eller XP, samt 200 megabyte hårddiskutrymme.
Anslutning: Usb 2 eller bluetooth.
Gsm: 850/900/1800/1900
Nätverk: 802.11b/g och bluetooth.
Spelbara format: Mp3, aac, 3gpp och Real media.
Kamera: 2 megapixel, fast fokus.
Minne: 50 MB, kan byggas ut med micro sd-kort.
Skärm: 240 x 320 pixel.
Vikt: 115 g.
Storlek: 10,5 x 4,9 x 1,6 cm.
Cirkapris: 3 700 kronor.