När Apple släppte sin Mac Mini var det många som höjde på ögonbrynen. En dator som inte är mycket större än en pocketbok (okej, en tjock Stephen King-pocket…) och som har en hel del krut och finesser under skalet.

Nu har Fujitsu-Siemens vaknat och lanserar sin version under namnet Esprimo Q5000. I stället för färgen vit är den gråsvart, annars har den samma design som Mac Mini. På insidan sitter en Intel Core Duo T2300-processor klockad till 1,6 GHz. En gigabyte minne och en hårddisk på 80 gigabyte och trådlöst nätverk. Det är inte världens snabbaste dator, men köper du en sådan här är du ute efter formfaktorn: en liten dator att ha på skrivbordet.

Funkar som medie-pc
Som speldator är det ingenting att ha, liksom MacMini har den integrerat grafikkort som inte duger till spel – 754 poäng är inte mycket. Konvertera video går snabbare, 4,13 får ses som godkänt, likaså Photoshop-testet går bra. När vi rippar cd-skivan har den problem med att läsa ett av spåren, men det går ändå förhållandevis snabbt.

Den här datorn skulle kunna göra sig rätt bra som ett pyttelitet Media Center att ha under tv:n. Enda kruxet är att tv-kortet måste vara externt.

Förhållandevis dyr
Jämförelsen med Apple Mac Mini är ofrånkomlig. En mer eller mindre identisk konfiguration med Mac Mini visar att Fujitsi-Siemens tar 1 500 kronor mer för sin modell. Och då får du ett bluetooth-tangentbord med Apple-datorn.

Varför de gör detta går det att fråga sig, men om du är ute efter en liten dator kan du lika väl köpa en Mac Mini, som är snyggare, och installera Boot Camp på den och sedan installera Windows XP. Det blir billigare om du redan äger en XP-skiva. Annars måste du köpa ett nytt operativsystem, vilket kostar en peng. Eller så kör du helt sonika OS X, marknadens överlägset mest användarvänliga operativsystem.

Nej, det är svårt att se den här datorns existensberättigande. Om inte Fujitus-Siemens sänker priset med 1 500 spänn och skickar med ett trådlöst tangentbord.

Plus: Bra format.
Minus: Klena prestanda, 1 500 kronor dyrare än jämförbar konkurrent.
Betyg: (6 av 10)

Fakta

Kategori: Stationär dator.
Tillverkare/kontakt: Fujitsu Siemens, 08-588 882 00, www.fujitsu-siemens.se
Processor: Intel Core Duo T2300, 1,6 GHz
Minne: 1 GB.
Kretsuppsättning: Mobile Intel 945GM Express Chipset
Grafikkrets: Integrerad.
Hårddisk: 80GB, 4 200 rpm.
Dvd-brännare: 6x/4x/. Cd: 24x.
Nätverkskort: Ethernet, wifi 802.11b/g, bluetooth.
Utgångar: 4 x usb2, vga.
Storlek (b x d x h): 16,5 x 16,5 x 5 cm.
Vikt: 1,7 kilo.
Operativsystem: Windows XP Pro.
Garanti: 1 år.
Telefon- och mejlsupport: 1 år.
Cirkapris: 9 750 kronor.

3d Mark 03: 753 poäng
Bildbearbetning: 1 min 43 sek
Videoredigering: 4 min 13 sek
Cd-kopiering: 5 min 28 sek
Musikkonvetering: 1 min 12 sek