Ett fräscht och nyinstallerat exemplar av Firefox är i sig ett utmärkt program, men det är den öppna källkoden och alla smarta tillägg som verkligen gör att Firefox kan formas efter dina egna önskemål. Ett problem är att dessa tillägg numera finns i överflöd och det kan vara svårt att urskilja de som är bra från de som är skräp. Vi gör därför en insats och listar de 22 bästa Firefox-tilläggen.

Stumbleupon
Det här tillägget är livsfarligt om du vill vara produktiv, till exempel på jobbet. Det är nämligen lätt att sväva iväg till nya webbsidor för att sedan surfa vidare igen, till ytterligare nya sidor.

Enkelt beskrivet är Stumbleupon ett tillägg som erbjuder dig webbsidor utefter dina intressen. I och med registreringen anger du ett antal intressekategorier. Efter detta klickar du på ”Stumle!”-knappen som uppenbarat sig i verktygsfältet och en webbsida som relaterar till något av dina intressen uppenbarar sig. Gillar du sidan klickar du ”tummen upp” och gör du det inte så blir det ”tummen ner". Utifrån detta lär sig sedan Stumbleupon med tiden att bli mer exakt i sitt urval av sidor man kan tänkas gilla. Ett utmärkt tillägg för att undvika meningslöst slump-surfande.
addons.mozilla.org/firefox/138

Gmail Manager och Yahoo Mail Notifier
Dessa tillägg har ungefär samma funktion för respektive e-posttjänst. Yahoo-varianten meddelar med en liten ikon i statusfältet när du tagit emot ny e-post samt hur många meddelanden som finns i inkorgen. Gmails tillägg är något mer sofistikerat då det listar antal nya meddelande, skräppost och hur mycket plats du har kvar på ditt konto, om man hovrar över e-postikonen. Dessutom listas de tio senast mottagna meddelandena i kortversion. Båda tilläggen är bra för de som inte använder hotmail/messenger.
addons.mozilla.org/firefox/1320
addons.mozilla.org/firefox/1264

Greasemonkey
Det här tillägget ger dig möjligheten att själv lägga till javascript på valfri webbsida. Här krävs vissa kunskaper när det gäller scriptprogramering, men det finns även massvis med färdiga scripts att tillgå.

Vad gör då dessa scripts? Jo, allt som är möjligt att programmera i java-script. Vill man till exempel få sina google-resultat uppspaltade i två kolumner så fixar Greasemonkey detta. För att kolla in alla möjligheter kan man till exempel ta en titt på sidan diveintogreasemonkey.org.
addons.mozilla.org/firefox/748

Firefox Showcase
Showcase möjliggör att, likt i Internet Explorer 7, se små ”thumbnails” av alla öppna fönster och flikar. Man kan ur en speciell meny välja att se ett urval, eller alla flikar och fönster, samlade i en ny flik eller i ett separat fönster. Utöver detta finns en mängd inställningsmöjligheter att utforska på egen hand.
addons.mozilla.org/firefox/1810

Cooliris Previews
Cooliris ordnar en förhandstitt på länkar genom att öppna en liten ruta med länkens mål. Detta ordnas genom att man ställer sig med muspekaren på en liten blå prick som uppenbarar sig bredvid länken. Flyttar du bort muspekaren försvinner fönstret igen. Möjlighet finns också att låsa förhands-fönstret eller öppna det i en ny flik. Ytterligare en finess är att om länken leder till YouTube så öppnas endast videon i förhandsfönstret. Med lite vana är detta ett underlättande verktyg vid webbnavigering.
addons.mozilla.org/firefox/2207

Colorful Tabs och ChromaTabs
Colorful Tabs är ett väldigt enkelt men ändå användbart tillägg som möjliggör ändring av färg på olika flikar efter smak och tycke. Är man en heltidssurfare kan detta bespara ögon och tid genom att man enklare hittar rätt om man har många flikar öppna.

ChromaTabs är ett liknande tillägg där skillnaden ligger i att URL-adressen bestämmer flikens färg. Till exempel kan man ställa in att alla IDG-adresser ska ge flikar i en bestämd färg. Detta kan också vara nyttigt om man har många flikar öppna och surfar mycket.
addons.mozilla.org/firefox/1368
addons.mozilla.org/firefox/3810

Google Browser Sync och Foxmark Bookmark Synchronizer
Om du använder Firefox på olika datorer och vill ha åtkomst till dina favoritlänkar överallt så är detta ett tillägg som synkar dessa. I Google-varianten så synkas också sessioner, cookies och lösenord om man så vill. Detta kan dock ta en del tid, och är man endast ute efter att spara favoritlänkar kan Foxmarks version vara vettigare.
www.google.com/tools/firefox/browsersync
addons.mozilla.org/firefox/2410

All-in-one Gestures
Ett tillägg du antagligen inte ens visste att du behövde. Genom att göra specifika rörelser med muspekaren styr du Firefox. Olika rörelser kan tillskrivas olika kommandon. Tillägget kan minnas upp till 90 olika rörelser/kommandon. Detta kräver ett visst mått av tålamod och invänjning för att uppskattas.
addons.mozilla.org/firefox/12

IE Tab
Trots Firefoxs popularitet finns det fortfarande sidor som fungerar bäst i Internet Explorer. Det är här IE Tab kommer in i bilden. Tillägget byter via ett klick på en ikon ut renderingsmotorn i Firefox till Internet Explorers. Användbart när Firefox ibland vägrar spela upp videos.
addons.mozilla.org/firefox/1419

Download Statusbar
Trött på nedladdningsfönstren som poppar upp när något ska laddas hem? Då är detta tillägg bra att installera. Nedladdningarna lägger sig längst ner i webbläsaren som små staplar. Placerar du muspekaren över en stapel visas information om nedladdningen.
addons.mozilla.org/firefox/26

Download Sort
Med det tillägget kan du ladda hem till exempel bilder utan att något popup-fönster visas. Klickar du på en bild och väljer ”spara bild som” så hamnar filen automatiskt i till exempel ”mina bilder” utan ytterligare krångel. En mängd inställningsmöjligheter gällande olika filtyper finns att tillgå.
addons.mozilla.org/firefox/25

Nuke Anything Enhanced
Om du vill skriva ut en webbsida men inte är intresserad av vissa delar av sidan kan ”Nuke Anything” vara av intresse. Tillägget låter dig högerklicka på valfritt objekt och temporärt plocka bort detta från sidan. När du laddar om sidan ser den ut som vanligt igen.
addons.mozilla.org/firefox/951

Forecastfox
Lägger till uppdaterade väderleksrapporter i Firefoxs statusfält. Vill du se en fullständig rapport klickar du bara på en ikon. Tillägget innehåller många inställningsmöjligheter och erbjuder upp till åttadagarsprognoser.
addons.mozilla.org/firefox/398

Answers
Ett enkelt men informativt tillägg som med ett tryck på alt-tangenten och ett klick på musknappen ordnar fram information om ett specifikt ord i ett popup-fönster. Det finns även en ”läs mer”-knapp för ytterligare information.
addons.mozilla.org/firefox/735

FireFTP
Tillägget ordnar en inbyggd FTP-klient som kan öppnas i en egen flik. Det fungerar precis som i ett vanligt FTP-program med två paneler innehållandes lokala filer och FTPns filer. ”Drag and drop” mellan panelerna stöds också.
addons.mozilla.org/firefox/684

Firebug
Detta är ett utvecklarverktyg som underlättar vid konstruktion av webbsidor. Man kan behandla och förbättra till exempel HTML, CSS och JavaScript på en sida parallellt med att man granskar den.
www.getfirebug.com

Web Developer
Även detta är ett utvecklarverktyg. Web Developer koncentrerar sig dock mer på interaktion mot en webbsida och man har möjlighet att editera cookies, forminställningar och annan data.
addons.mozilla.org/firefox/60

MeasureIt
MeasureIt används för att mäta hur stort ett objekt är. Klickar du på MeasureIt-ikonen så kan du box-markera en yta och sedan få ett direkt svar gällande pixelhöjd och –bredd. Användbart för till exempel webbdesigners.
addons.mozilla.org/firefox/539

ColorZilla
Ytterligare ett tillägg som kan vara användbart för webbdesigners. ColorZilla installerar en ”ögon-dropp”-ikon i statusfältet och efter ett klick på denna får du reda på korrekt färgkod, var i webbläsaren du än ställer muspekaren. Resultatet fås i såväl tre separata värden som i hex-värde (till exempel R:255, G:255, B:255, #FFFFFF)
addons.mozilla.org/firefox/271


Översättning och bearbetning: Joacim Öhman

Vilket är ditt favorittillägg? Tipsa i artikelkommentarerna!