Tänk dig att aldrig behöva stoppa in en sladd i strömuttaget och för alltid slippa snubbla på datorkabeln. En sådan teknisk lösning skulle onekligen förnya begreppet trådlöshet.

De senaste åren har trådlöshet gått fram som en löpeld och etablerat sig i allt fler produktgrupper – i dag är det i många fall en självklarhet att ansluta mobiltelefonen till datorn eller ett headset via bluetooth, att ansluta skrivaren till datorn via wlan-nätverk eller att strömma musik från datorn till en musikanläggning.

Den trådlösa informationsöverföringen har på några år etablerat sig för att ständigt förändras. Men det har aldrig, fram till helt nyligen, talats om sladdlös överföring av energi annat än i forskarkretsar.

Tesla var först med idén
Låter allt det här bekant på något sätt? Då kan det bero på att du läst om det förut.

Den geniale forskaren Nikola Tesla upptäckte nämligen och bekräftade redan för över hundra år sedan att det går att transportera energi genom luften – men än i dag har varken forskning eller högteknologiska företag kunnat lansera en renodlad teknik som gör det möjligt att ladda elektroniska produkter utan någon som helst kontakt.

Den vanliga laddningsbara eltandborsten – som tusentals svenskar har hemma – är dock ett steg på vägen eftersom den ofta i stället för in- och utgående strömkontakt använder sig av så kallad elektromagnetisk induktion (föremålet placeras på/vid laddkällan).

Även sluga amerikaner med ägor i närheten av högspänningskraftledningar har lärt sig att ”tappa” kraftledningar på energi.

Det gör de genom att placera kopparkabel i närheten av högspänningsledningarna.

Forskarna har svaret
I slutet på förra året presenterade forskare på MIT (Massachusetts Institute of Technology) teorier och teknik för hur det är möjligt att sladdlöst ladda batterier. Batterier som skulle kunna sitta i mp3-spelare, bärbara datorer och kameror.

– Vi tänkte att det verkligen skulle vara bekvämt om man inte behövde ladda alla prylar om och om igen via sladd. Och eftersom vi är fysiker funderade vi på vad för typ av fysiskt fenomen vi kunde använda för att överföra energi trådlöst, berättade lektorn Marin Soljacic i BBC News i slutet på förra året.

Svaret på forskarnas fråga var resonans – ett fenomen som får ett objekt att vibrera vid en viss frekvens. Vilken frekvens beror på objektets egenskaper.

– Två objekt som har samma resonansfrekvens tenderar väldigt starkt att para ihop sig, berättar Marin Soljacic vidare.

Liknas vid musikinstrument
För att förstå hur det fungerar kan du föreställa dig två likadana musikinstrument som ligger nära varandra. Då ett instrument spelar en viss ton ”smittar” det av sig på det andra närliggande instrumentet, som synbart börjar vibrera med samma frekvens.

Men i det här fallet handlar det inte om ljud, utan om elektromagnetiska vågor (infraröda, radio- och röntgenvågor). Problemet är dock att energin från sådana sändare sprider sig okontrollerat med stort ”spill” – vilket har fått MIT-forskarna att fokusera på så kallade icke-strålande antenner med vad som kallas långlivad resonans. I sådana stannar energin kvar i antennen ända tills ett objekt med samma elektromagnetiska resonans finns i närheten.

Då kan energin föras över till den andra antennen.

Tekniken har ännu inte prövats på riktigt – men ska fungera enligt matematiska och fysiska beräkningar. Enligt dessa beräkningar ska tekniken vara applicerbar på batterier i exempelvis datorer, mp3-spelare, kameror, ja, vilka prylar som helst. Och det skulle ge trådlösa produkter en helt ny innebörd.

Platta för sladdlös laddning
Men lösningen har varit på gång länge. För trots att MIT-forskarna först nu anser sig ha löst hemligheten bakom sladdlös energiöverföring har det sedan 2002 funnits ett företag som säger sig kunna leverera en produkt som kan ladda elektroniska produkter.

Splashpower heter det engelska bolaget med adress både i England och Japan.

Trots att företaget har varit aktivt i flera år och redan för flera år sedan lanserade sin produkt Splashpad har den inte nått marknaden. Splashpad ser ut som en tjock musmatta och kan ladda mobila elektroniska prylar som mobiltelefoner, kameror och mp3-spelare (om de har en Splash-modul inbyggd) bara genom att du lägger dem på plattan. Redan i mars 2003 sade David Whitewood, affärschef på Splashpower, följande till BBC:
– Du plockar upp telefonen, lägger den på plattan och den laddas. Plattan sköter allt tänkande åt dig.

Splashpower tiger som muren
Det här lät så intressant att PC för Alla kontaktade Splashpower för att höra efter hur det går med lanseringen. Vi ville veta hur långt utvecklingen nått, exakt hur tekniken fungerar, om den är farlig, om den fungerar, när produkten ska lanseras och vad som krävs för att tekniken ska fungera med en elektronisk produkt. Vidare önskar vi veta hur mycket plattan kommer att kosta och hur de upplever intresset från marknaden.

Men på Splashpower är de hemlighetsfulla.

Svaret från en man vid namn Stuart kommer snabbt och är ytterst kortfattat: ”Ni får hålla till godo med informationen på vår hemsida.” Produktlanseringen är med andra ord försenad.

Ingenstans på företagets hemsida finns information om när lanseringen sker – men på sajten står att läsa att företaget faktiskt utvecklat världens första sladdlösa batteriladdare för bärbara produkter. Den ska inte bara klara av att sladdlöst ladda en produkt med ett batteri utrustat med Splashmodul, utan även flera prylar samtidigt.

På hemsidan berättar företaget vidare att tekniken bygger på elektromagnetisk induktion – att plattan skapar ett magnetiskt fält som i sin tur alstrar spänning i batterier i dess närhet.

Enligt Splashpower är tekniken fullständigt säker och magnetfältet på och kring plattan kommer inte ens att avmagnetisera ett kreditkort.

Mer får vi inte veta.

Japan och Sydkorea på gång
Men så lätt ger vi inte upp. I vår jakt på produkter som kan laddas sladdlöst stöter vi på två färdiga lösningar på marknaden i dag.

Det japanska företaget AKK Corporation har lanserat batterier som kan laddas sladdlöst i en specialmugg. Du kan alltså placera produkter som använder dessa batterier i muggen, med resultatet att batterierna laddas. Om inte produkten får plats i muggen kan du så klart ta ut batterierna och lägga dem löst i muggen.

A4tech heter ett Sydkoreanskt företag som skapat en både trådlös och batterifri mus. Jo, det är sant. Den sydkoreanska ”piparen” gör det som är till synes omöjligt.

Hemligheten ligger i en speciell usb-matta som musen måste användas på. Mattan alstrar elektromagnetisk induktion som förser musen med energi. Fördelarna är framför allt att du slipper sladd till musen – samtidigt som den blir lättare. Dock måste plattan med sladd anslutas till datorns usbkontakt.

Företaget saluför i dag många olika versioner av möss. Vissa större, andra mindre – och deras teknik har rönt en del uppmärksamhet världen över.

Men A4tech har inte gjort saker och ting helt sladdlösa – även om de har tagit saker och ting en bit på vägen. Bland annat gör de vår moder jord en tjänst eftersom deras teknik eliminerar batterier i trådlösa möss.

Mössen står först på tur
Forskning pågår på många håll. Vi kontaktar några företag för att höra om de forskar på tekniken och när de tror att produkter med sladdlös laddning lanseras på marknaden.

Sony Ericsson svarar att de forskar inom många teknikområden, men att de inte kan uttala sig om vare sig sina planer eller när de tror att tekniken finns tillgänglig på marknaden.

Ett utförligt svar får vi dock från Fujitsu Siemens marknadschef Jan Backman.

– Vi bedriver grundforskning på bland annat Fujitsu i Japan för att utvärdera tekniken som sådan. Fokus är bland annat på tillbehör som i dag laddas på annat sätt, oftast via usb, säger Jan Backman.

– När man säger sladdlös tror de flesta att någon typ av radioteknik är inblandad och att man kan använda en produkt en bit bort ifrån sin ”basstation”, menar han.

– Vid induktion måste trots allt produkten vara i direkt kontakt med laddstationen via en matta eller annat material, säger Jan Backman och fortsätter:
– Laddning via induktion finns redan i dag i form av prototyper och ”gadgets” som laddar upp mobiler, kameror och så vidare som placeras på en induktionsplatta.

Fördelarna är relativt små, jämfört med sladdbaserad laddning – du måste ju ändå placera föremålet vid laddkällan. Förutom designmässiga fördelar kan det dock finnas fördelar med säkrare laddning utan risk för stötar, exempelvis barnsäkring, och i miljöer där vatten förekommer, menar Jan Backman.

Han berättar vidare att it-produkter som laddar upp sig själva via trådlös standard är i antågande.

– Här kan man prata om verklig ”sladdlös” laddning eller laddning via mikrovågor.

De första kommer att vara trådlösa möss med väldigt låg energiförbrukning som laddas upp via trådlös usb direkt från din dator, sedan följer trådlösa hörlurar och så vidare inom två till tre år, säger Jan Backman.

Så släng inte laddningssladden till din bärbara riktigt än. Men bered dig på att vinka adjö till den.

Mer läsning