1. Vad är trådlös laddning?

Trådlös laddning har kommit en lång väg sedan Nikola Teslas blixtrande experiment i slutet av 1800-talet. I dag kan du ladda allt från tandborstar till mobiltelefoner och nyligen också datorer trådlöst.

Det finns idag två olika kategorier av trådlös laddning: Raditativ och icke-raditativ. Här fokuserar vi på den senare som är den som används för att ladda mobiler och andra prylar. Det vanligaste sättet att åstadkomma detta är med induktion och magnetfält.

Läs även: Snygga trådlösa laddare till din Iphone 8

Trådlös laddning
Foto: Chetvorno / Wikipedia

2. Hur fungerar trådlös laddning?
Laddningsplattan är kopplad till en direkt strömkälla (likström) som omvandlar strömmen till växelström i en spole. Växelströmmen gör så att det skapas ett elektromagnetiskt fält i spolen. Inuti prylen som ska laddas finns också en spole, som när den kommer in i magnetfältet börjar laddas av energin som skapats i magnetfältet. I princip sker samma process som i laddningsplattan, men omvänt. Med elektromagnetisk induktion (vanligaste tekniken för mobilladdare, med mera) så behöver prylen vara väldigt nära laddningsplattan. Ungefär fem millimeter är avståndet som krävs.

Läs även: Airpods-skal med trådlös laddning lanseras till jul

Trådlös laddning Qi AirFuel Alliance

3. Vad finns det för olika standard?

Den två vanligaste standarderna är qi och Air Fuel Alliance. Qi är den vanligaste för till exempel mobiltelefoner, surfplattor, smartklockor, med mera. Om du hittar en logga som ser ut som ett "q" med ett “i” inuti (se ovan), då är det qi-standard som gäller för den prylen.

Air Fuel Alliance är en annan standard, men tekniken fungerar I princip på samma sätt som qi. Ofta hittar du Air Fuel Alliance-laddare under namnet Power Mat.

Läs även: Belkin och Mophie lanserar nya trådlösa laddare

Trådlös laddning

4. Vilken standard är bäst?

I och med att båda teknikerna fungerar på ungefär samma sätt så är det svårt att säga vilken som är bäst. Qi är dock den standard som har fått störst genomslag, mycket på grund av att det är den teknik flest företag använder för laddning för mobiler.

Läs även: Så fungerar mobilbatterier (och därför kan de explodera)

Trådlös laddning mobilskal

5. Det går att ladda prylar trådlöst – trots att de saknar stöd för detta

Till flera av de stora mobiltillverkarnas äldre modeller går det att köpa speciella laddningsskal som gör att du kan ladda telefonen trådlöst, även om den egentligen inte har stöd för detta. Det kräver förstås att du har skalet på. Här hittar du exempel på trådlösa laddningsskal för olika Iphone-modeller.

6. Vilka för- och nackdelar finns det?

Att skippa sladdarna gör givetvis mycket för estetiken. Dessutom slipper du leta reda på sladden och hitta lämpliga strömkontakter. Du sliter dessutom mindre på såväl laddningsport som sladd. Å andra sidan kommer det ta längre tid att ladda telefonen, och helt trådlöst blir det ju ändå inte om vi ska vara petiga. Qi-laddaren drivs, inte helt oväntat, av sedvanliga strömsladdar och har du inte fler än en platta hemma kan det resultera att du ändå måste koppla ur den ett flertal gånger. Detta problem blir så klart mindre påtagligt i framtiden där vi säkert har ännu fler möbler med integrerade Qi-laddare.

7. Hur står sig trådlöst mot trådad laddning?

Vid trådlös laddning går mer av energin till spillo. Dels när magnetfältet skapas, dels när strömmen skicks från den ena spolen till den andra. Att ladda trådlöst tar alltså längre tid än att ladda med en traditionell laddare. Skillnaden kan vara väldigt stor beroende på vilken modell och laddare du använder. Som exempel tar det cirka 1-1,5 timme längre tid att ladda från noll till hundra med Samsungs snabbaste trådlösa laddare (Fast Wireless Charger) och en kompatibel mobil, än vad det tar med Samsungs snabbladdare med kabel (cirka 90 minuter).

Läs även: Satechi Wireless Charging Pad – smidig trådlös laddning

Trådlös laddning

8. Vilka mobiler har stöd för trådlös laddning i dag?
Mobiler med inbyggt stöd för trådlös laddning via qi-standarden är ännu ganska få. Till exempel Samsung Galaxy S6, S7 och S8, flera Lumiamobiler, HP Elite X3 och Iphone 8 och Iphone X. Däremot finns det flera mobiler, däribland Iphone, som har stöd för trådlös laddning om du har speciella skal. Här hittar du en komplett lista över mobiler med stöd för trådlös laddning, både inbyggt eller via skallösning.

9. Vad ska behöver man tänka på när man laddar?

Göran Lindbergh, professor i kemiteknik vid Kungliga Tekniska Högskolan, ger några tips på saker att tänka på när du laddar trådlöst.

  • Undvik att ha batteriet fullt uppladdad eller fullt urladdad. Att ha batteriet fullt uppladdat under längre perioder är inte bra, säger han. Givetvis finns det tillfällen då vi vet med oss att vi kommer att behöva ha ett fulladdat batteri för att klara dagen. Göran Lindberghs tips är att inte ladda telefonen helt kvällen innan, utan att ladda den sista biten på morgonen istället.
  • Undvik att batteriet blir för varmt, eftersom batteriet åldras snabbare vid högre temperaturer. Sedan är det säkert frestande att alltid ha batteriet fulladdat när man sitter vid en laddplatta. Men det är som sagt inte bra för batteriets livslängd.