Privatsurfar du och dina anställda på arbetstid? I så fall är det troligen bra för er arbetsprestation. När vi dagdrömmer eller låter medvetandet flyga fritt en stund så aktiveras nämligen delar av hjärnan som associeras med sparandet av långtidsminnen. En paus för att kolla vad polarna skriver på Facebook hjälper med andra ord hjärnan att spara information bättre. Det säger medvetandeforskaren Jonathan Schooler vid University of Californina till den amerikanska tidningen Wired.

Han förklarar även att när medvetandet får gå sina egna vägar en stund så aktiveras även de delar av hjärnan som hjälper oss att lösa problem. Så när vi tar en sväng på nätet eller kikar ut genom fönstret en stund så ägnar sig våra hjärnor åt avancerat kreativt arbete.

Det bästa sättet att att prestera bra på jobbet är med andra ord, enligt Jonathan Schooler, att då och då bryta den ständigt delade uppmärksamheten och i stället företa oss något som inte är så mentalt krävande.

En studie från universitetet i Melbourne visar också att de som privatsurfar på jobbet är nästan tio procent mer effektiva än de som inte gör det.

- Företag spenderar miljoner på mjukvara som ska förhindra de anställda att titta på video, använda sig av sociala nätverk och att shoppa under förevändningen att det kostar miljoner i förlorad produktivitet, när så inte alltid är fallet, säger studiens författare Brent Coker i en intervju i tidningen Wired.

En kort sväng på internet ger hjärnan en chans att vila, vilket möjliggör djupare koncentration som i sin tur ger en högre produktivitet, förklarar Brent Coker men påpekar att studien är gjord på personer som lägger 20 procent eller mindre av arbetstiden på att surfa privat. De som surfar så mycket att det kan liknas med ett missbruk visar en lägre effektivitet än de som surfar 20 procent eller mindre av arbetstiden.

Och de som är bäst på att ta pauser på nätet är män, enligt en undersökning som internetsäkerhetsföretaget Trend Micro gjort tidigare i år. Tio procent av de tillfrågade männen uppger att de ägnar en till två timmar av arbetstiden till att privatsurfa. Två procent av kvinnorna uppgav samma sak. Drygt hälften i undersökningen uppdaterar sin statusrad på Facebook under arbetstid.

Undersökningen visar att de populäraste icke arbetsrelaterade internetaktiviterna är att surfa på nyhetssajter, att skicka privata mejl. Kolla och lyssna på tv och radio på webben och nätshopping.