Filer som är för stora för att mejlas kan vara ett tidsödande och minst sagt irriterande problem. Men det finns bra lösningar på problemet. Många smidiga tjänster på webben gör jobbet åt dig – här är tre av dem. Och alla är gratis.

Dropbox. Tjänsten Dropbox fungerar som en lagringsplats på webben där du kan förvara dina dokument. Med tjänsten kan du alltid komma åt dina filer – oavsett vilken dator du använder. Du kan även ge andra personer behörighet att hämta och lämna filer i din dropbox-mapp. För att få tillgång till Dropbox så börjar du med att skaffa ett dropbox-konto och att ladda ned tjänsten från nätet. När du gjort det så skapas en mapp på din dator där du lägger de filer som du vill dela med dig av. Installera tjänsten på dina andra datorer som vill använda så får du samma dropboxmapp även där.

Mappen nås sedan enkelt från vilken dator som helst med internetuppkoppling. Du behöver bara logga in och hämta filerna. Genom att använda Dropbox så får du dessutom alltid säkerhetskopior av dina filer och du kan alltid vara säker på att du har den senaste versionen då Dropbox sköter synkroniseringen.

Dropbox är gratis och du hittar det här

Sprend. Genom att använda webbtjänsten Sprend så kan du gratis och utan att registrera dig skicka en fil på max 2 GB till valfri e-post. Det går till så att du laddar upp din fil på Sprends sajt och skriver in vilken adress den ska skickas till. Filen hamnar då tillfälligt på Sprends server och mottagaren får ett mejl med en länk där han eller hon under två veckors tid kan hämta hem filen till sin dator. Ska du skicka känsligt material så kan du välja att den som ska ladda hem filen måste skriva in en pikod. Du väljer själv pinkod när du laddar upp filen. Din fil kommer att raderas automatiskt när filen laddats ned.

Du hittar Sprend här.

Yousendit. På sajten yousendit.com kan du ladda upp dina filer på liknande sätt som på svenska Sprend. Skillnaden är att hos Yousendit är det gratis att skicka filer upp till 100 MB, vill du skicka större filer så får du betala och de vill att du registrerar dig efter att du provat tjänsten. Som ickebetalande har du även en gräns på max 1 GB i månaden. En fil får hämtas max100 gånger och filen ligger kvar på Yousendits server i 1 vecka.

Du hittar tjänsten här.