Det var inte länge sedan mobilt bredband bara var ett komplement – en långsam nödlösning när det inte fanns något annat alternativ. När PC för Alla gjorde det första testet av 2006 kom vi som bäst upp i några hundra kilobit per sekund, och den hastigheten duger bara för enkla saker som bankärenden och mejl.

I dag är läget ett helt annat.Med en maxhastighet på 16 megabit per sekund klarar det mobila bredbandsnätet allt som en normal surfare vill göra. Det är med andra ord dags att ställa dig frågan om du över huvud taget behöver någon fast internetuppkoppling.

En miljon abonnemang
För dig som skulle ha missat det handlar mobilt bredband om att använda mobiltelefonnätet för att surfa, och poängen är att du alltid kan ha tillgång till internet. Genom att koppla en liten usb-dosa till en bärbar dator går det att surfa i bilen, på tåget, i sommar­-stugan, på kaféet – ja nästan överallt.Bredbandsbytare. Petri Laapas i Stockholm är en av dem som numera bara surfar mobilt.

Mobilt bredband har blivit en jättesuccé. I dag finns det över en miljon abonnemang i Sverige, och tillväxten fortsätter!
Många har både mobilt och fast bredband, men det finns stora pengar att spara på att bara ha ett abonnemang.
En fast internetuppkoppling kostar i dag cirka 300 kronor, och genom att säga upp det och bara surfa mobilt sparar du med andra ord 3 600 kronor per år.

Du som har adsl, alltså bredband via det vanliga telefonnätet, måste dessutom betala för ett fast telefon­abonnemang.
Kan du tänka dig att bara ha mobiltelefon och mobilt bredband kan du även säga upp ditt fasta telefonabonnemang, och då blir besparingen över 5 000 kronor om året!

Funkar med webb-tv
Petri Laapas som bor i Stockholm är en av dem som helt har övergett sina fasta abonnemang. Han skaffade sig egentligen mobilt bredband för att kunna använda det på resa, men insåg snart att det fungerade lika bra hemma.
– Jag märkte ingen större skillnad på hastigheten, säger han. Det gick lika bra att surfa med mitt mobila bredband som med mitt fasta.

Efter några månader valde han därför att säga upp sitt fasta bredband, och nu surfar han bara mobilt.
En positiv bieffekt var att Petri även kunde säga upp sitt fasta telefonabonnemang. Så länge han hade en fast internetuppkoppling var han tvungen att även betala telefon­räkningen på 145 kronor, men nu har han bara mobiltelefon och mobilt bredband.
– Jag har inte räknat ut hur mycket jag sparar, men det blir flera hundra i månaden.

I Petris lägenhet, som ligger i centrala Stockholm, är hastigheten på det mobila bredbandet tillräcklig även för en ganska krävande användare. Eftersom Petri kommer från Finland använder han exempelvis internet för att titta på finländsk tv via datorn.
– Jag ser på webb-tv ­nästan varje kväll, och det fungerar jättebra. Det är nästan aldrig några problem med bild­kvaliteten.

Musik med Spotify och videosamtal över Skype fungerar också bra.
– Den enda gång jag märker att datorn kan börja hacka är om jag använder webbkameran och tittar på webb-tv samtidigt – men hur ofta gör man det, säger han.

Passar inte för nätspel
Musik, tv och video är förhållandevis hastighetskrävande. Spotify, videosamtal i Skype och Youtube-tittande kräver strax under en halv megabit per sekund, och du som vill titta på SVT Play eller andra webb-tv-kanaler måste komma upp i en megabit per sekund.
Som du ser på sidan 44-45 klarar alla mobil­operatörer de här hastighetskraven.

Du som däremot ofta hämtar hem film eller andra stora filer lär uppleva att det mobila bredbandet går alldeles för långsamt.
Det är inte heller optimalt för snabba onlinespel. Svarstiden för mobilt bredband ligger på runt 80 millisekunder att jämföra med ett par millisekunder för fast bredband.

För vanligt surfande har den här tidsskillnaden ingen betydelse, men för den som spelar betyder den att det blir svårt att hinna skjuta monstren.

Ett annat problem inträffar om flera personer ska dela på samma internetuppkoppling. Det finns visserligen trådlösa routrar som fungerar med mobilt bredband, men eftersom alla användare delar på samma uppkoppling kan den bli för långsam. Om någon hämtar en stor fil kan det betyda störningar för den som vill titta på webb-tv.
Det är inte heller alla platser i landet som har bra täckning för mobilt bredband. Tjocka väggar kan exempelvis göra det nästan omöjligt att surfa mobilt.

Kan slå i maxtaket
Ytterligare ett problem med det mobila bredbandet är det så kallade maxtaket. Den som har fast bredband brukar få surfa hur mycket som helst, medan den som har mobilt bredband som regel bara får förbruka ett visst antal gigabyte per månad (se tabellen på nästa sida). Fem gigabyte i månaden, som är ett vanligt maxtak, räcker exempelvis bara till en halvtimme om dagen framför SVT Play.

Men inget av det här är problem som drabbar Petri Laapas. För honom har bytet bara betytt lägre månadskostnad. Och han uppskattar verkligen den frihet som mobilt bredband ger honom.
För även om han mest använder sitt mobila bredband hemma i lägenheten, händer det att han tar den med sig på resa. Eftersom han har valt mobiloperatören 3 kan han ta med sig den till Danmark och surfa gratis där också.
– Fast jag hade förstås också önskat att det hade fungerat i Finland också, säger han.

När Petri skaffade sitt mobila bredband trodde han aldrig att det skulle vara så snabbt och stabilt.
– Jag tror många inte har förstått hur bra det går att bara använda mobilt bredband, men jag är jättenöjd. Jag vill definitivt inte byta tillbaka.

Fakta

Test: Med hjälp av Google Maps skapade våra testare Fredrik Agrén och Anders Engström en tur runt Mälaren, och de åkte sedan runt och testade samtliga operatörer på ett tiotal platser – både i städer och på landsbygden. Ungefär en tredjedel av Sveriges befolkning bor i Mälardalen, och även om det inte är tillräckligt för att få en heltäckande bild ger det en bra fingervisning.

Vi har använt fem identiska datorer som vi har lånat från Lenovo, och de 3g-modem operatörerna har rekommenderat (med deras standardinställning). Hastigheten har vi mätt med Bredbandskollen (www.bredbandskollen.se) och vi har kompletterat med deras statistik från samtliga användare.

Hastighet: Förutom när det gäller våra egna testvärden anger vi de teoretiska maxhastigheterna enligt den standard som branschen har enats om.

Täckning: Siffrorna kommer från operatörerna och anger procent av Sveriges befolkning.

Betyg: Fokus för vårt test har varit möjligheten att byta ut sitt fasta bredband mot mobilt. Vi har därför i vår betygssättning lagt stor vikt vid frågan om maxförbrukningen. För den som bara använder mobilt bredband blir maxtaket snabbt ett problem.

Priser:
Alla priser anges inklusive moms.