Här är Sveriges bästa mobila bredband

3 – snabbast i teorin
Mobiloperatören 3 har alltid varit tidigt ute med att skruva upp hastigheten. I skrivande stund är de ensamma om att erbjuda 16 megabit per sekund, men våra tester visar att det är sällan du kan surfa så snabbt. Inte ens på Hötorget i centrala Stockholm kom vi någonsin över tio megabit per sekund.

3 delar nätverk med Telenor i nästan hela landet – och våra tester i Mälardalen visar att det är bättre än konkurrenternas.

Problemet för 3 är deras maxtak. Medan Telenor alltid ger obegränsat surfande och medan Tele2 gör det på sitt dyraste abonnemang har 3 ett maxtak på 20 gigabyte per månad. För dig som vill ersätta ditt fasta bredband med mobilt kan det här bli ett problem, och maxtaket gör att 3 får nöja sig med bronsmedalj.

Fotnot: Efter vårt test har 3 tagit bort maxtaket på ett av sina abonnemang. Läs mer här.

 Betyg: 8 av 10

Net1 – bara på landsbygden
Kärt barn har många namn, och Net1 har under kort tid haft tre: NMN, Ice.net och nu Net1.

Till skillnad från konkurrenterna använder Net1 en annan teknik (cdma), vilket ger lägre max­hastighet men större täckning. För att ytterligare förbättra täckningen använder Net1 dessutom ett gigantiskt modem, som även fungerar som router. Du kan dock även välja en vanlig usb-sticka.

Net1 visar stabila testresultat och har kortast svarstider – men de är långsammare än samtliga konkurrenter. De är också dyra och har lång bindningstid. Det gör dem till en förlorare i vårt test, även om de kan vara en vinnare i glesbygden.

 Betyg: 6 av 10

Tele2 – mest ett budgetval
Tele2 är en operatör som har profilerat sig på låga priser, och mobilt bredband är inget undantag. Företaget har lägst månadsavgift i samtliga kategorier, och har dessutom en prisgaranti som gör att de lovar att alltid vara billigare än 3, Telia och Telenor. Löftet är dock inte riktigt lika bra som det låter. Tele2 har låga maxtak på sina budgetabonnemang, vilket betyder att det blir dyrt om du surfar mycket.

Tele2 delar nätverk med Telia, och våra tester visar på små skillnader. I vårt test förra året var deras nätverk snabbast, men nu är 3/Telenor snabbare nästan överallt. Det här gör att Tele2 får nöja sig med silver i år.

Betyg: 8 av 10

Telenor – har generösa villkor
Telenor är Sveriges mest generösa operatör. Medan konkurrenterna har ett maxtak för hur mycket du får surfa ger Telenor alltid obegränsat surfande.

För alla som som använder internet för att titta på tv och video, lyssna på musik eller hämta stora program är det ett stort plus.
I vårt test förra året låg Telenor efter konkurrenterna när det gällde hastigheten, men nu har man förbättrat hastigheten ordentligt. Telenor tar hem segern på de flesta av våra testplatser.

Hög hastighet och generösa villkor gör Telenor till en given vinnare. Att man dessutom ger sina användare tillgång till snabba surfzoner gör guldmedaljen självklar.

 Betyg: 9 av 10

Telia – som vanligt för dyrt
Telia har inget eget 3g-nätverk. När staten delade ut licenser avgick Tele2 med segern, och de båda ärkefienderna valde då att gräva ned stridsyxorna och bygga upp nätverket gemensamt. Det här betyder att de har samma nätverk och uppnår ungefär samma hastighet.

Skillnaden handlar i stället om priser. Telia ligger snäppet högre i alla olika abonnemang, och det drar ned betyget. Det enda stora pluset är Telias surfzoner, alltså områden där du kan surfa snabbare tack vare trådlöst internet (wifi). Dessa finns på 4 300 platser i landet och de ingår i det mobila bredbandsabonnemanget.
Sitter du ofta på flygplatser, tågstationer eller liknande platser har Telia med andra ord ett försprång. I annat fall bör du välja något annat.

Betyg: 7 av 10

Fakta

Test: Med hjälp av Google Maps skapade våra testare Fredrik Agrén och Anders Engström en tur runt Mälaren, och de åkte sedan runt och testade samtliga operatörer på ett tiotal platser – både i städer och på landsbygden. Ungefär en tredjedel av Sveriges befolkning bor i Mälardalen, och även om det inte är tillräckligt för att få en heltäckande bild ger det en bra fingervisning.

Vi har använt fem identiska datorer som vi har lånat från Lenovo, och de 3g-modem operatörerna har rekommenderat (med deras standardinställning). Hastigheten har vi mätt med Bredbandskollen (www.bredbandskollen.se) och vi har kompletterat med deras statistik från samtliga användare.

Hastighet: Förutom när det gäller våra egna testvärden anger vi de teoretiska maxhastigheterna enligt den standard som branschen har enats om.

Täckning: Siffrorna kommer från operatörerna och anger procent av Sveriges befolkning.

Betyg: Fokus för vårt test har varit möjligheten att byta ut sitt fasta bredband mot mobilt. Vi har därför i vår betygssättning lagt stor vikt vid frågan om maxförbrukningen. För den som bara använder mobilt bredband blir maxtaket snabbt ett problem.

Priser:
Alla priser anges inklusive moms.