5 andra alternativ – om du redan är kund

Alltele kompletterar sina teletjänster med mobilt bredband i Net1:s nät. Det finns tre abonnemang, och alla har en maxhastighet på 3,1 megabit per sekund. Mini kostar 189 kronor i månaden (maxtak: 5 GB/månad). Midi har samma villkor men kostar 239 kronor (inklusive en trådlös router). Max kostar 329 kronor, och då ingår trådlös router och ett maxtak på 25 gigabyte.
www.alltele.se

Bredbandsbolaget, som ägs av Telenor, har två abonnemang: Mobilt bredband 6 med maxhastighet på 6 megabit per sekund. Priset är 149 kronor/månad för Bredbandsbolagets kunder (199 kronor för andra). Det snabbare Mobilt bredband 10 ger en maxhastighet på 10 megabit per sekund och kostar 199 kronor i månaden för kunder (249 kronor för andra). Båda saknar maxtak för surfande.
www.bredbandsbolaget.se

Com Hem erbjuder sina kunder mobilt bredband i 3:s nät. De har två valmöjligheter: Mobilt Bredband 1 GB är ett rörligt abonnemang för 100 kronor i månaden. 1 gigabyte ingår och förbrukar du mer betalar du 12,5 öre per megabyte. Maxtaket är 5 gigabyte i månaden och du betalar aldrig mer än 200 kronor. Mobilt Bredband 5 GB är ett fast abonnemang för 190 kronor i månaden. Även här är maxtaket är här 5 gigabyte i månaden.
www.comhem.se

Telenor-ägda Glocalnets abonnemang heter Glocalnet Fri. Det kostar 139 kronor/månad för Glocalnet-kunder och 189 kronor för andra. Liksom hos Telenor och Bredbandsbolaget får du en maxhastighet på 6 megabit per sekund – men Glocalnet har ett maxtak på 5 gigabyte i månaden.
www.glocalnet.se

Universal Telecom är en självständig teleoperatör med mobilt bredband via Telenors nätverk. Deras abonnemang Mobilt Bredband Solo ger dig 6 megabit per sekund i maxhastighet. Det kostar 199 kronor i månaden om du vill ha ett modem och 159 kronor om du inte behöver det. Maxtaket är 5 gigabyte per månad.
www.uvtc.com/sweden

Fakta

Test: Med hjälp av Google Maps skapade våra testare Fredrik Agrén och Anders Engström en tur runt Mälaren, och de åkte sedan runt och testade samtliga operatörer på ett tiotal platser – både i städer och på landsbygden. Ungefär en tredjedel av Sveriges befolkning bor i Mälardalen, och även om det inte är tillräckligt för att få en heltäckande bild ger det en bra fingervisning.

Vi har använt fem identiska datorer som vi har lånat från Lenovo, och de 3g-modem operatörerna har rekommenderat (med deras standardinställning). Hastigheten har vi mätt med Bredbandskollen (www.bredbandskollen.se) och vi har kompletterat med deras statistik från samtliga användare.

Hastighet: Förutom när det gäller våra egna testvärden anger vi de teoretiska maxhastigheterna enligt den standard som branschen har enats om.

Täckning: Siffrorna kommer från operatörerna och anger procent av Sveriges befolkning.

Betyg: Fokus för vårt test har varit möjligheten att byta ut sitt fasta bredband mot mobilt. Vi har därför i vår betygssättning lagt stor vikt vid frågan om maxförbrukningen. För den som bara använder mobilt bredband blir maxtaket snabbt ett problem.

Priser:
Alla priser anges inklusive moms.