För mig är vinnaren den stora förloraren
Telenor tar hem segern i PC för Allas jättetest av mobilt bredband. Efter flera hundra mätningar kan vi konstatera att Telenor är snabbast, tätt följt av mobiloperatören 3, som i stora delar av Sverige använder samma nätverk. Telia och Tele2, som också delar nätverk, har blivit frånsprungna medan uppstickaren Net1 hamnar rejält på efterkälken.

Våra test har visserligen bara gjorts i Mälardalen, men tittar man på statistik från Bredbandskollen är bilden densamma, om än inte lika tydlig.

Betyder det att alla borde bli kunder hos Telenor? Inte alls!
Hastigheten varierar nämligen extremt mycket, och några meter kan vara betydelsefullt. I min lägenhet, mitt i Stockholm, har Telenor ingen täckning alls. På balkongen är den däremot utmärkt. För just mig är vår vinnare med andra ord den stora förloraren. Och Net1, som förlorade vårt test, är vinnaren hemma hos mig. Innanför mina tjocka sekelskiftsväggar är Net1 den enda operatör som ens ger styrfart!

Hemligheten bakom ett lyckat köp är med andra ord att testa i förväg. Det spelar ingen roll om en operatör är fantastisk i hela Sverige om den är dålig där just du vill surfa.

Kräv med andra ord öppet köp när du handlar. Kan butiken inte ge dig det? Gå någon annanstans! Butikskedjan Phonehouse (www.phonehouse.se), som finns i hela landet, erbjuder exempelvis alltid tio dagars öppet köp. Det borde alla göra!

Och ska du bli nöjd med ditt köp är det dessutom viktigt att du inte bara tittar på hastigheten och månadsavgiften. Operatörernas maxtak är minst lika viktigt. Telia och Tele2 har på flera abonnemang ett maxtak på en eller två gigabyte, och det är löjligt lågt. En gigabyte räcker exempelvis bara för att titta på SVT Play i två timmar eller Youtube i sex timmar. Väljer du att lyssna på musik i Spotify kan du bara göra det i 14 timmar.

Det här är en av orsakerna till att vårt guld går till Telenor, som är ensamma om att alltid ha obegränsat surfande.

Du som reser mycket bör också fundera på var du vill använda internet. Besöker du ofta Norge eller Danmark kan Net1 vara ett bra alternativ och du som ofta befinner dig på flygplatser, stationer eller stora hotell kan titta närmare på Telia, Telenor och Tele2 eftersom de även har surfzoner.

Det är också värt att påpeka att vårt test gjorde i Mälardalen. Hade vi i stället åkt till glesbygden i Norrlands inland hade Net1 fått betydligt bättre resultat, eftersom deras starka sida är den geografiska täckningen snarare än höga hastigheter i tätt befolkade områden.


     Martin Appel, PC för Alla.

Fakta

Test: Med hjälp av Google Maps skapade våra testare Fredrik Agrén och Anders Engström en tur runt Mälaren, och de åkte sedan runt och testade samtliga operatörer på ett tiotal platser – både i städer och på landsbygden. Ungefär en tredjedel av Sveriges befolkning bor i Mälardalen, och även om det inte är tillräckligt för att få en heltäckande bild ger det en bra fingervisning.

Vi har använt fem identiska datorer som vi har lånat från Lenovo, och de 3g-modem operatörerna har rekommenderat (med deras standardinställning). Hastigheten har vi mätt med Bredbandskollen (www.bredbandskollen.se) och vi har kompletterat med deras statistik från samtliga användare.

Hastighet: Förutom när det gäller våra egna testvärden anger vi de teoretiska maxhastigheterna enligt den standard som branschen har enats om.

Täckning: Siffrorna kommer från operatörerna och anger procent av Sveriges befolkning.

Betyg: Fokus för vårt test har varit möjligheten att byta ut sitt fasta bredband mot mobilt. Vi har därför i vår betygssättning lagt stor vikt vid frågan om maxförbrukningen. För den som bara använder mobilt bredband blir maxtaket snabbt ett problem.

Priser:
Alla priser anges inklusive moms.